Egan Bernal si v letu 2023 želi nastopa na Dirki po Franciji

Po težki sezoni, ki se je vrtela okoli okrevanja po poškodbi, se želi Egan Bernal v prihodnjem letu vrniti na Dirko po Franciji. Prvotni cilj je le priti do Pariza, ne skriva pa tudi želje po boju za visoka mesta v skupnem seštevku.

Kolumbijski zvezdnik Egan Bernal ima za seboj najtežjo sezono v karieri. V začetku leta se je na treningu grdo poškodoval. Zlomljenih je imel precej kosti, zaradi česar so zdravniki ocenili, da ima celo 95-odstono možnost, da postane paraplegik.

Napovedi se na srečo niso uresničile in po številnih operacijah se je 25-letnik avgusta vrnil na dirke. V dvanajstih tekmovalnih dneh do vidnega rezultata ni prišel, a v ospredju je bilo tako ali tako le pridobivanje tekmovalnih občutkov.

Ob koncu sezone je Bernal spoznal, da je njegovo telo okrevalo precej dobro in lahko v prihodnje zopet dirka na najvišjem nivoju in se bori za prestižne zmage. Apetiti so pri 25 letih še vedno zelo veliki, osrednji cilj pa je jasno Dirka po Franciji.

“Če bom imel srečo, bi se rad vrnil na Tour. To bi bila priložnost, da se potrudim po svojih najboljših močeh. To lahko pomeni, da samo končam dirko ali pa se morda celo uvrstim visoko v skupni razvrstitvi in končam dirko v dobri formi,” je povedal v pogovoru na lokalni radijski postaji.

Egan Bernal se želi vrniti na nivo, ki ga je dosegel leta 2019. (vir: twitter)

Bernal se sicer zaveda, da je pot do Dirke po Franciji še dolga. Telo kljub dobremu okrevanju še ni povsem zdravo. Pred kratkim je tudi prestal operacijo kolena, ki mu je povzročalo težave. Operacija pa jasno zahteva dodatno okrevanje.

“Govorimo o idealnem scenariju. Če gre vse dobro in si povrnem moč, ki sem jo zaradi izgube mišic izgubil v desni nogi, potem pričakujem, da bom v letu 2023 dirkal povsem normalno. Verjamem, da je to mogoče.”

“Imam osem ali devet mesecev, da dosežem cilj in mentalno sem pripravljen na to. Mislim celo, da mi bo letošnji premor pomagal. Zato še enkrat priznam, da želim nastopiti na Grand Touru in upam, da bo to Dirka po Franciji,” je še dodal Bernal.

Koledarja dirk za novo sezono Kolumbijec še nima, a predvideva, da bo leto začel na domači Dirki po Kolumbiji, ki bo na sporedu v februarju. Sezono bi nato rad nadaljeval na dirki Pariz-Nica, vabljiva se mu zdi tudi preizkušnja Strade Bianche, formo pred Dirko po Franciji pa bi dvigoval na Kriteriju Dauphine.

Bernal ima torej precej jasne predstave, kako želi, da izgleda njegova prihajajoča sezona. A načrti za zdaj še vedno vsebujejo precej “če-jev”.

Prejšnji članekPrepoved uporabe kronometrskih koles na uvodnem kronometru Toura Down Under
Naslednji članekEddy Merckx Remcu Evenepoelu predlagal nastop na Dirki po Italiji