Egan Bernal je zmagovalec Dirke po Italiji!

Egan Bernal se veseli druge skupne zmage na tritedenski dirki. Uspehu z Dirke po Franciji je dodal še zmago na Dirki po Italiji. Danes je na kronometru storil dovolj, da je zadržal prednost in svoji ekipi še drugo leto zapored privozil zmago na italijanskem krogu.

V treh tednih dirkanja je bil Egan Bernal (Ineos Grenadiers) najboljši kolesar. Prva dva tedna je uspel ustvariti dovolj veliko razliko, da si je lahko privoščil nekaj slabših dni in taktiziranja v zadnjih etapah.

Že pred današnjo etapo je bilo jasno, da bi le velika smola lahko Bernalu odnesla rožnato majico. Do te ni prišlo in Kolumbijec je suvereno zadržal prednost pred Damianom Carusom (Bahrain Victorious), ki je pred etapo znašala skoraj dve minuti. V cilj je prišel 30 sekund počasneje od Italijana, a zmaga je bila njegova.

Zmagovalne stopničke so danes ostale nespremenjene. Med vsemi tremi kolesarji je bilo pred etapo veliko razlike in prav nobeden ni imel tako dobrega ali slabega dneva, da bi se vrsti red premešal. Bernalu tako družbo na odru za zmagovalce delata Damiano Caruso in Simon Yates (BikeExchange).

»Bil sem povsem osredotočen. Ves čas sem si govoril, kaj je na kocki. Nisem želel izpustiti zmage. Kjer sem lahko, sem pritiskal, na ovinkih pa nisem tvegal,« je zaključno vožnjo opisal Bernal, ki je imel v ciljni areni številčno podporo rojakov.

»Bilo je nekaj posebnega. Videl sem veliko kolumbijskih zastav, vsi so navijali zame. Ko sem prišel v cilj in spoznal, da sem zmagal, je bil občutek neverjeten. Ne morem opisati, kakšne občutke imam trenutno.«

Bernal je že pred šestimi leti napovedal, da bo nekega dne postal zmagovalec Gira. Tedaj je nastopal v dresu Androni Giocattoli-Sidermeca, ki je v rani mladosti v njem videlo talent in ga iz Kolumbije pripeljalo v Italijo.

Šest let kasneje je Bernal izpolnil svojo obljubo. Po številnih težavah, ki jih je doživljal v lanski sezoni, razočaranju na Dirki po Franciji in težavah z bolečinami v hrbtu je današnja zmaga velik obliž na celotno dogajanje. Kolumbijec je potrdil, da se vrača v sam svetovni vrh in ga še ne smemo odpisati.

Pri štiriindvajsetih letih ima na svojem računu že dve zmagi na največjih dirkah. Leta 2019 je osvojil Dirko po Franciji, in če so mu tedaj mnogi očitali, da je imel ob zmagi veliko sreče, mu letos tega ne more očitati prav nihče.

Bernal je bil v gorah najmočnejši, ob sebi je imel najmočnejšo ekipo, tudi na vožnjah na čas, ki so v preteklosti bile njegova rakrana, pa je dokazal napredek in uspel nadzirati svoje izgube. Povsem zasluženo torej slavi zmago in ponosno v nebo dviga neskončni pokal.

Prejšnji članekGanna kljub težavam do zmage, Tratnik odličen osmi
Naslednji članekBrent Van Moer presenetil glavnino in prišel do prve zmage v karieri