Egan Bernal je nazaj!

Po dolgem čakanju in številnih ugibanjih je postalo jasno, da se Egan Bernal še pred iztekom avgusta vrača v karavano. Sedem mesecev po poškodbi bo nastopil na Dirki po Danski, kjer bo dobil vlogo kapetana, a primarni cilj je nabiranje tekmovalnih občutkov.

Povratka Egana Bernala si je želel ves kolesarski svet. Letošnja sezona bi zanj morala predstavljati povratek v elitno druščino, potem ko je imel v preteklih nekaj zdravstvenih težav. A še preden se je začela, jo je bilo za Kolumbijca že konec.

Grda nesreča v domovini ga je poslala preko dolge rehabilitacije. Ta se je sicer odvijala hitreje od pričakovanj, a mladenič je vseeno zamudil vse najpomembnejše dirke sezone. Postalo je jasno, da je letošnja sezona izgubljena in je glavni cilj le povratek v karavano pred naslednjim letom, kjer bo zopet lahko napadal najvišja mesta.

Dolgo časa se je šušljalo, da bi se Bernal lahko vrnil na Dirki po Burgosu in kasneje nastopil še na Dirki po Španiji. V moštvu Ineos Grenadiers se na namigovanja javnosti niso ozirali, najprej Bernala ni bilo na seznamu za Dirko po Burgosu, kasneje pa smo ga zaman iskali tudi v osmerici za Dirko po Španiji.  

Trije tedni napornega dirkanja bi bili preveč za 25-letnika, ki pa bo štartno številko na hrbet pripel še pred začetkom španskega kroga. V torek, 16. avgusta, bo nastopil na Dirki po Danski, ki bo s petimi pretežno ravninskimi etapami pravi teren za prve tekmovalne kilometre v sezoni.

Vse od nesreče v januarju sem čakal na ta trenutek – da znova dirkam s klubskimi kolegi. Ne morem pojasniti, kako težkih je bilo zame zadnjih osem mesecev, tako fizično kot mentalno. Tisti dan in pot, ki sem jo nato prehodil, bosta za vedno del mene. Česa takega ne pozabiš nikoli,” je povedal Bernal.

V moštvu niso želeli hiteti s povratkom Kolumbijca, saj so sprejeli, da je letošnja sezona zanj izgubljena. Primarni cilj je povratek v tekmovalni ritem in odkrivanja mej 25-letnika.

Eganov dolgotrajni povratek še naprej usmerja zdravstveni in trenerski program – naši cilji so vedno bili usmerjeni v pripravljenost, ne v dirke,” je povedal vršilec dolžnosti pri Britancih Rod Ellingworth.

Celotna družina Ineos Grenadiersov je ponosna in vesela, da je predanost in odločnost Egana vrnila nazaj v tekmovalno okolje, po katerem je hlepel tako dolgo.”

Bernal bo imel na dirki močno podporo, a kljub številki 41 na hrbtu ne gre pričakovati, da bo glavni mož ekipe. Verjetno bo ta vloga pripadla Geraintu Thomasu, ki je v danih okoliščinah primernejša izbira. Podelitev kapetanske številke Bernalu pa je v prvi vrsti simbolična poteza moštva.

Prejšnji članekTom Dumoulin ni zdržal do konca sezone, upokojil se je predčasno
Naslednji članekSlovenski aduti v boj za odmevno uvrstitev na kronometru evropskega prvenstva