Dylan Groenewegen ponovil uspeh izpred štirih let

Druga etapa je pričakovano pripadla šprinterjem, čeprav smo v zadnjih kilometrih videli trganje glavnine. Najhitrejši je bil v zaključku Dylan Groenewegen, ki je v Rogaški Slatini slavil že leta 2018.

Najhitrejši fantje v karavani so si že pred začetkom dirke označili drugo etapo kot morda celo edino priložnost za zmago. V Slovenijo so pripotovali trije prvokategorniki, ki smo jih danes pričakovali v ospredju.

Dva izmed omenjene trojice – Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco) in Pascal Ackermann (UAE Emirates) – sta v cilj res prišla z glavnino, medtem ko je Tim Merlier (Alpecin-Fenix) ob hudem tempu konkurentov že predčasno izpadel iz prve skupine in se ni vmešal v boj za zmago.

Etapa se je začela razpletati že 60 kilometrov do cilja, ko je na krajših klancih tempo močno narastel in poskrbel za trganje glavnine. S časom je v ospredju ostala skupina le okoli štiridesetih kolesarjev, med katerimi pa so bili vsi junaki včerajšnjega dne.

Zredčena glavnina je 15 kilometrov do cilja imela okoli minute prednosti in pod taktirko ekip šprinterjev skrbela, da se zaostali kolesarji ne vrnejo.

Tempo so v zaključku narekovale vse najmočnejše ekipe na dirki, ki so danes upale na uspeh. Predvsem dobro zastopana je bila zasedba BikeExchange-Jayca, ki je v ospredje pripeljala Groenewegena.

V zadnjem kilometru smo nato videli kar nekaj prerivanja in boja za položaj na čelu skupine. Na srečo so vsi kolesarji uspešno manevrirali med vsemi nevarnostmi in ostali v pokončnem položaju, tako da smo na koncu lahko pospremili šprint večje skupine.

Šprinterski vlak BikeExchange-Jayca je v zadnjih metrih razpadel, Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) je večkrat pogledal preko rame, kje je Groenewegen, a ga v večini primerov ni našel. Nizozemec se je namreč premeteno skrival v zavetrju tekmecev, nato pa se je odprla luknja, skozi katero se je izstreliv v ospredje in prvi prečkal ciljno črto.

Najboljši slovenec je bil danes matevž Govekar (Bahrain Victorious), ki je dobil priložnost za šprint. Na koncu je zasedel 9. mesto, ki je dobra popotnica za nadaljnje življenje v dresu nove ekipe.

V skupnem seštevku do večjih sprememb ni prišlo. Na vrhu ostaja Rafal Majka (UAE Emirates), ki je zadržal dve sekundi prednosti pred Domnom Novakom (Bahrain Victorious) in Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates).

Prejšnji članekRoglič po zmagi na Kriteriju Dauphine znova v zavetrju Pogačarja
Naslednji članekAleksandr Vlasov najmočnejši v skupini favoritov