Dylan Groenewegen nič več ob boku Primoža Rogliča

Tik pred začetkom pripravljalnega obdobja so pri Jumbo-Vismi potrdili, da Dylan Groenewegen zapušča ekipo. Moštvo je na prošnjo Nizozemca predčasno razdrlo pogodbo.

Za Dylanom Groenewegenom je težka sezona, ki jo je zaznamoval povratek po suspenzu. V času neaktivnosti je v moštvu prišlo do velikih sprememb in 28-letnik je vse bolj izgubljal mesto pri vrhu.

Ekipa že zadnji dve sezoni na največjih dirkah lovi le skupne zmage, kar pomeni, da je prostora za šprinterje počasi zmanjkovalo. Groenewegen je spoznal kruto resnico in ekipo prosil za predčasno prekinitev pogodbe. Želja je bila uslišana in Nizozemec je lahko podpisal dogovor z BikeExchange-Jaycom.

Avstralsko moštvo je v lanski sezoni spoznalo, da pravih ambicij v skupnem seštevku ne more imeti, edini, ki je zmožen loviti odmevne rezultate je Simon Yates. Na preostalih dirkah jim torej v večini ostane lov na etapne zmage in kdo jih lahko doseže več kot šprinter.

Groenewegen bo okrepil sicer že precej močen šprinterski oddelek BikeExchanga. Luka Mezgec je član avstralskega moštva že vse od 2016, Michael Matthews pa je svoje talente v ekipo prinesel lani. Tako Mezgec kot Matthews sta sicer vzdržljiva šprinterja, kar pomeni, da bo na ravninskih etapah verjetno prednost dobival Groenewegen.

Jumbo-Visma je z odhodom 28-letnika izgubila enega zadnjih čistokrvnih šprinterjev. Na ravninskih zaključkih bodo uspehe sedaj lovili le Mike Teunissen, Christophe Laporte in Wout van Aert, a vsi trije se odlično znajdejo tudi na enodnevnih klasikah, nekaj kar Groenewegenu ni preveč ležalo.

Dylanova želja po dirkanju na največjih dirkah je razumljiva,” je ob prekinitvi pogodbe povedal direktor Jumbo-Visme Richard Plugge. “Vedno smo imeli dober odnos, zato smo se odločili, da sodelujemo pri njegovi želji o prestopu. Po drugi strani pa je škoda, saj je Dylan dober kolesar in dober človek. Resnično upam, da bo ponovno uspešen na največjih odrih.”

Slovo je grenkosladko tudi za Groenewegena. Priznava, da bi si želel biti še naprej del ekipe, a glede na dejstvo, da je v najboljših športnih letih, mora v ospredje postaviti športne cilje.

Jumbo-Visma je trenutno morda najboljša ekipa na svetu. Edini razlog, da jo zapuščam, je športni vidik. Pogrešal bom Nizozemce okoli sebe in nizozemsko mentaliteto, a priložnost je bila predobra, da bi jo zavrnil. Vesel sem, da smo se z obema ekipama dobro ujeli. To smo storili v prijateljskem duhu.”

Groenewegen se je Jumbo-Vismi pridružil leta 2016 in se v šestih letih razvil v enega najboljših šprinterjev v karavani. Na svoj račun je zbral štiri etapne zmage na Dirki po Franciji, tri etapne zmage na dirki Pariz-Nica, leta 2018 pa je osvojil tudi enodnevno preizkušnjo Kuurne-Bruxelles-Kuurne. Istega leta smo ga lahko občudovali tudi na dirki Po Sloveniji, kjer se je podpisal pod zmago na drugi etapi.

Prejšnji članekDelno razkrita trasa svetovnega prvenstva, ki bi lahko odgovarjala Slovencem
Naslednji članekMerckx znova nad Evenepoela: “Prehitro je postal profesionalec”