Dylan Groenewegen letos ne bo več dirkal

Nizozemski šprinter Dylan Groenewegen na dirki ni nastopil že skoraj dva meseca, sedaj pa je postalo jasno, da ga v akciji ne bomo videli vse do konca sezone. Razlog je povzročitev nesreče na Dirki po Poljski, po kateri se je na Nizozemca vsul plaz kritik.

Športni direktor Jumbo-Visme Arthur van Dongen je v pogovoru za AD povedal, da Groenewegena letos ne bomo več videli in da ga bo moštvo »po tihem pripeljalo v naslednjo sezono.«

Van Dongen je razkril, da Groenewegen preživlja težke trenutke, saj je bil padec na Dirki po Poljski aktualna tema še dolgo časa, sam pa je postal sovražnik številka ena. Ves medijski pritisk, obsojanje s strani navijačev in tudi kolesarskih kolegov je na Nizozemcu pustilo posledice. Iz preventivnih razlogov tako letos ne bo več dirkal.

Naj spomnimo, Dylan Groenewegen je na prvi etapi Dirke po Poljski v zaključnem šprintu svojega rojaka Fabia Jakobsena potisnil v ogrado, kar je povzročilo hud padec. Jakobsen se je nekaj časa celo boril za življenje, prestal številne operacije, sedaj pa je v fazi dolgega okrevanja. Groenewegen je rojaka po nesreči obiskal in se mu opravičil.

Oglasil se je tudi Groenewegenov agent Martijn Berkhout, ki je v začetku meseca povedal, da Groenewegen prejema grožnje, zaradi česar mora psihično okrevati.

Nizozemec še vedno čaka na disciplinski ukrep s strani mednarodne kolesarske zveze. Ta mu je takoj po etapi naložila finančno kazen in ga izključila iz dirke, a takoj oznanila, da prihaja tudi hujša kazen. Jumbo-Visma je nato zadeve vzela v svoje roke in Groenewegena postavila na stranski tir, dokler se UCI ne bo izrekla v kazni.

Groenewegen je pred časom priznal, da je kolesarjenje trenutno zanj pozabljeno in da o njem sploh ne razmišlja.

»Kolesa se trenutno ne dotikam. Daleč sem od tega, da bi razmišljal o šprintanju. Še nekaj mesecev ne bom razmišljal o kolesarjenju. Bomo videli, kako bo šlo naprej.«

Novice o Jakobsenu so sicer spodbudne. Direktor moštva Deceuninck-Quick Step Patrick Lefevere je glede Nizozemčevega okrevanja optimističen. »Prepričan sem, da bo Jakobsen marca lahko znova dirkal.«

Prejšnji članekPo hudem padcu na BinckBank Touru videli športni duh kolesarjev
Naslednji članekHirschi najhitrejša puščica v Valoniji, Pogačar v deseterici