Dve okužbi za ekipo pomenita konec nastopov na Touru

Napetost pred največjo dirko na svetu se stopnjuje, hkrati pa se postavljajo še zadnje omejitve glede koronavirusa. Organizator Tour de Franca ASO je danes ekipam poslal 18-stranski dokument s protokolom glede boja proti okužbi. Najpomembnejši člen določa, da bo ekipa v primeru dveh potrjenih okužb morala dirko zapustiti.

Dolgo časa se je ugibalo, kako bo ASO odreagiral v primeru potrjene okužbe znotraj karavane. Najbolj črnogledi so napovedovali, da bi že ena sama okužba lahko pomenila konec dirke. Danes so francoski organizatorji zadevo le razjasnili.

Dve okužbi znotraj ekipe, naj si bo to med kolesarji ali med osebjem, pomenita »rdeči karton« za ekipo. Celotno moštvo bo moralo v tem primeru zapustiti Dirko po Franciji.

»Če dve osebi ali več kažejo znake okužbe ali se okužba s COVID-19 potrdi, potem je iz Dirke po Franciji izključena celotna ekipa,« je zapisano v dokumentu. »Njenim kolesarjem ne bo dovoljeno začeti Tour de Franca (ali naslednje etape), osebju ekipe pa bo preklicana akreditacija.«

Kolesarji bodo na štartu in cilju morali nositi zaščitne maske. vir: twitter

Strogi protokoli ne bodo veljali le za COVID-19, kolesarji bodo lahko izključeni tudi če kažejo le znake manjše okužbe. Dirka bo zanje lahko končana še pred potrjenim testom okuženosti. Glavno vlogo pri določanju okužbe bodo igrali ekipni zdravniki in zdravniško osebje dirke, ki bo v primeru manjših znakov okužbe odločalo, ali kolesar lahko nadaljuje z dirko.

ASO je napovedal, da bodo skrbno spremljali tudi stike med kolesarji. Osebe, ki bodo v stiku z okuženim posameznikom, bodo lahko izločene iz dirke in poslane v 14-dnevno samoizolacijo.

ASO pripravil obsežen načrt

Organizatorji dirke so pripravili skrben načrt poteka dogodkov pred, med in po dirki. V dokumentu so zapisane smernice, kako naj ekipe nadzirajo in organizirajo prihod v Nico, koliko članov ekipe lahko pride na dirko in še številne druge omejitve.

Francozi želijo dirko izpeljati v ti. »mehurčku«. Vsi člani ekip bodo pred prihodom na dirko testirani, teste pa bodo opravili tudi nekajkrat med dirko. Na štartu in cilju bodo veljale hude omejitve glede gledalcev, ASO namreč prepoveduje stike gledalcev s kolesarji.

Nadzor gledalcev ob progi je seveda nemogoč, zato kolesarske navdušence pozivajo, naj si dirko raje ogledajo doma. V kolikor pa se posamezniki ne morejo odpovedati ogledu dirke v živo, naj kolesarje ob cesti pozdravijo dobro zavarovani. Torej z zaščitno masko preko obraza.

Slikanje kolesarjev z navijači bo letos prepovedano. vir: twitter
Prejšnji članekKdo so Primoževi najnevarnejši nasprotniki na Touru
Naslednji članekVIDEO: Evenepoel napravil prve korake po poškodbi