Dumoulin tudi uradno izpušča Tour, njegovo mesto bo zapolnil Vingegaard

Že vse od napovedi prekinitve kariere je nastop Toma Dumoulina na Dirki po Franciji pod velikim vprašajem. Sedaj so ga pri Jumbo-Vismi dokončno prečrtali iz izbrane osmerice in ga nadomestili z Jonasom Vingegaardom.

Kdaj in če sploh se Tom Dumoulin vrača v karavano, ne ve nihče. Pri Jumbo-Vismi so zato morali začeti spreminjati načrte in se privaditi na življenje brez Nizozemca. Dirka po Franciji je vse bližje, priprave se bodo začele stopnjevati in morebitnih dvomov ne sme biti več.

Dumoulina bo nadomestil mladi Jonas Vingegaard. Danec je že lani na Dirki po Španiji nastopal zelo dobro, dokončno pa svojo kvaliteto potrdil na začetku letošnje sezone. Najbolj izstopa njegov nastop na Dirki po Baskiji, kjer je Primožu Rogliču pomagal do zmage, sam pa si privozil drugo mesto.

Vingegaard je po kolesarski usmerjenosti enak tip kolesarja kot Dumoulin. Izvrstno se znajde v gorah, kjer bo eden pomembnejših pomočnikov Rogliča. Pri Jumbo-Vismi v njem vidijo kolesarja, ki bi v prihodnosti lahko napadal zmage na tritedenskih dirkah, a za zdaj bo nanje potoval le v vlogi pomočnika.

Nekaj besed o Vingegaardu je spregovoril tudi Primož Roglič.

»Jonasa smo v ekipo pripeljali leta 2019, saj smo videli, da je zelo talentiran. To je dokazal takoj. Lani je na Vuelti odlično podpiral Primoža. Tam je tudi prvič dokazal, da lahko igra ključno vlogo v visokih gorah, kot so Alpe in Pireneji. Verjamemo, da bo imel na Touru pomembno vlogo. Izbor je nagrada za njegovo dobro delo,« je povedal športni direktor moštva Grischa Niermann.

»Izbor me zelo veseli. Sanje so se mi uresničile. Tour sem vedno spremljal po televiziji, zato je zelo lepo, da so me izbrali v zasedbo,« je povedal Vingegaard. »S pomočjo Primožu in Stevenu (Kruijswijku, op. p.) se lahko veliko naučim. Tour je drugačen kot Vuelta, a zagotovo bo poskrbel za neverjetno izkušnjo

Jumbo-Visma z menjavo Dumoulina ni izgubila preveč. Osmerica bo še vedno izjemno močna, Vingegaard bo skušal uspešno zapolniti nastalo vrzel in Rogliču pomagati do zmage. Poleg mladega Danca bodo to vlogo opravljali še Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Robert Gesink, Wout van Aert, Tony Martin in Mike Teunissen.

Prejšnji članekPrimož Roglič: “Na začetku je šlo prepočasi, na koncu pa prehitro«
Naslednji članekMočno zastopana Dirka po Romandiji, na štartu tudi Jan Tratnik