Družinske vezi v svetu kolesarstva

Tako kot pri vseh poklicih se tudi med kolesarji mnogokrat poklic »deduje«. Številni sinovi so sledili stopinjam svojih očetov in se podali v svet profesionalnega kolesarstva. A še bolj pogosto srečamo brate, ki so se odločili za skupno športno pot. V karavani jih je kar nekaj, a le redko oba uspeta priti do velikih uspehov.

Simon in Adam Yates

(vir: twitter)

Brata Yates ne potrebujeta posebne predstavitve. Ena redkih dvojčkov v karavani sta že dolgo v vrhu svetovnega kolesarstva in tam nameravata ostati še nekaj časa.

Prvič sta profesionalno pogodbo podpisala leta 2014, ko sta skupaj zapustila Veliko Britanijo in se odpravila v Avstralijo. Za Mitchelton-Scott sta skupaj nastopala vse do letošnje sezone, po kateri pa se bosta prvič razšla. Adam je namreč podpisal dvoletno pogodbo z Ineosom, medtem ko Simon ostaja v Avstraliji.

Čeprav ju po videzu uspejo ločiti le redki posamezniki, pa ju je veliko lažje razločiti po uspehih v karieri. Simon je v dosedanji karieri dosegel več vidnejših rezultatov, med katerimi izstopa skupna zmaga na Dirki po Španiji. Poleg tega je osvojil etapno zmago na vseh treh Grand Tourih.

Ion in Gorka Izaguirre

Španska brata podobno kot ostali bratje v karavani večino kariere nastopata skupaj. Ko klubske barve zamenja prvi, skoraj avtomatično v paketu pride tudi drugi.

Do sedaj le dve sezoni nista nastopala v istem klubu – v prvem letu Ionove kariere in leta 2017, ko se je mlajši Ion preselil k Bahrain-Meridi, Gorka pa je ostal pri Movistarju. A tudi slednji je le leto kasneje odšel k Bahrainu in ponovno združil moči z bratom. Danes oba nastopata za Astano.

Peter in Juraj Sagan

(vir: twitter)

Verjetno celo največji zvezdnik karavane Peter Sagan je povsem zasenčil svojega starejšega brata. Juraj je med profesionalci že od leta 2007, Peter pa se je v svet profesionalizma podal dve leti kasneje.

Kmalu je postalo jasno, da je Peter boljši in Juraj se je moral zadovoljiti z vlogo »brata Petra Sagana«. A tudi ta ima svoje prednosti. Tako kot v večini bratskih navez, tudi Sagana prideta v paketu. Kamor gre Peter, gre tudi Juraj, ki prav veliko odločitve pri prestopih verjetno nima.

Jose in Jesus Herrada

Brata Herrada sta v zadnjih letih ena izmed glavnih kolesarjev v vrstah Cofidisa. V zadnjih sezonah pobudo prevzema mlajši Jesus, ki je letos dopolnil 30 let in tako vstopa v najboljša kolesarska leta. Jose je pet let starejši in se počasi že spogleduje z upokojitvijo.

Nicolas Roche in Dan Martin

(vir: twitter)

Da je oče Nicolasa Rocha legendarni Stephen Roche, je večini verjetno poznana informacija. Oče je v času kariere dosegel vse, kar se je doseči dalo. Njegov sin je rezultatsko manj uspešen, a si je v profesionalni karieri uspel pridobiti status pomembnega pomočnika.

Nekoliko manj pa je znana informacija, da je Nicolas Roche bratranec Dana Martina. Neil Martin, oče Dana, se je poročil s sestro Stephena Rocha. Posledično je Stephen Roche tudi stric Dana Martina.

Sergio in Sebastian Henao

Kolumbijska brata sta se pred leti skupaj pridružila Skyu. Britanci so upali, da so z bratoma Henao pridobili tradicionalno dobra kolumbijska hribolazca, ki pa sta zaupanje vrnila le v mali meri. Sergio je sicer leta 2017 osvojil dirko Paris-Nica, to pa je bilo tudi vse, kar je Sky dobil od bratov.

Britanci so se od Sergia že poslovili in ga predali UAE Emiratesom, medtem ko se pet let mlajšemu Sebastianu dali še nekaj časa za napredek.

Mathieu van der Poel in Raymond Poulidor

(vir: twitter)

V družini Van der Poel že od nekdaj teče kolesarska kri. Danes med glavne zvezdnike spada Mathieu van der Poel, a zavidljivo kariero je imel že njegov oče Adrie. Ta je na cesti osvojil dva spomenika, v ciklokrosu pa postal tudi svetovni prvak.

A kolesarske korenine Mathieua segajo še generacijo dlje. Njegov ded je namreč nihče drug kot Raymond Poulidor, eden najbolj popularnih francoskih kolesarjev, ki je lani sklenil življenjski cikel.

Danny in Jean-Paul van Poppel

Danny van Poppel je začetke svoje kariere zgradil na uspehih svojega očeta Jean-Paula. Ta je bil v 80. in 90. letih preteklega stoletja izjemno uspešen kolesar. Na svoj račun je zbral 22 etapnih zmag na Grand Tourih ter dvakrat osvojil klasiko Scheldeprijs.

Dannyja so že po dveh letih med profesionalci v svoje vrste zvabili pri Treku, nato je dve leti kasneje prestopil v takratni Sky, še lani pa je branil barve Jumbo-Visme. Žal Nizozemec v nobeni ekipi ni izpolnil visokih pričakovanj, zato se je preselil k Circus-Wanty Gobertu, kjer bo skušal ponovno zagnati svojo kariero.

Nairo in Dayer Quintana

(vir: twitter)

Nairo Quintana ima preko celotne kariere ob sebi tudi dve leti mlajšega brata Dayerja. Ta živi v senci starejšega brata, ki je rezultatsko nekaj nivojev nad Dayerjem.

Dayer se v večini zadovoljuje z vlogo pomočnika bratu. Letos sta sploh prvič v svojih karierah skupaj nastopila na tritedenski dirki. V dresu Arkee-Samsic sta odvozila Dirko po Franciji.

Ben in Connor Swift

Ben Swift ima za seboj dokaj dobro kariero, ki jo je v večini preživel v britanskem Skyu, sedaj poznanim kot Ineos. Vmes je dve leti preživel pri UAE Emirates, a se je kmalu vrnil na Otok.

Na drugi strani osem let mlajši Connor počasi stopica za bratom. Trenutno je član Arkee-Samsic. Pri 25 letih ima pred seboj še kar nekaj let kariere in prav lahko se zgodi, da se bo približal nivoju starejšega brata.

Vincenzo in Antonio Nibali

(vir: twitter)

Podobno kot pri bratih Quintana sta tudi brata Nibali večino kariere preživela skupaj. Veliko uspešnejši in posledično prepoznavnejši je osem let starejši Vincenzo.

V zadnjih letih je Antonio uspel priti na nivo, ko lahko zavzema mesto enega glavnih pomočnikov bratu. Skupaj sta nastopila na zadnjih dveh Dirkah po Italiji, leta 2017 pa sta otvorila skupne nastope na Grand Tourih z nastopom na Vuelti.

Rick in Erik Zabel

Še en v vrsti sinov, ki so pogoreli ob prevelikih pričakovanjih javnosti, je Rick Zabel. Njegov oče Erik je svoj čas veljal za najboljšega šprinterja. Kar štirikrat je zmagal na spomeniku Milano-San Remo, osvojil je 12 etap na Dirki po Franciji, s katere je šestkrat odnesel tudi zeleno majico najboljšega po točkah.

Od Ricka so mnogi pričakovali zelo veliko, a bili razočarani. Nemec se namreč ne more pohvaliti z velikimi uspehi, osvojil je le nekaj etap na manjših dirkah. Pri 26 letih ima pred seboj še nekaj let tekmovanja, a že zdaj je jasno, da nivoja očeta ne bo dosegel.

Remco in Patrick Evenepoel

(vir: twitter)

Za spremembo od prej omenjenih sinov je Remco svojega očeta že presegel. Roko na srce je imel Patrick Evenepoel veliko manj uspešno kariero, kot zgoraj omenjeni očetje, a nekaj zmag je vseeno dosegel.

Najodmevnejša zmaga Patricka je bila dosežena na Veliki nagradi Valonije, ki si jo želi osvojiti tudi Remco. Letos bi moral mladi Belgijec nastopiti na dirki, a je bila ta odpovedana.

Prejšnji članekSlovenijo od gostitve etape prihodnjega Gira loči le še formalnost
Naslednji članekDecembra prvo virtualno kolesarsko svetovno prvenstvo