Dowsett s samostojnim pobegom do zmage

Alex Dowsett si je s samostojnim pobegom privozil svojo drugo etapno zmago na Dirki po Italiji. Član Israel Start-Up Nationa je bežal ves dan, najprej s še petimi kolesarji, osemnajst kilometrov do cilja pa je uspešno napadel skupino in si privozil zadostno prednost, ki jo je ohranil vse do cilja.

V begu smo večino dneva videli šesterico kolesarjev, ki jo je glavnina označila za nenevarno v skupnem seštevku. Hitro so si privozili večjo prednost, ki je že nakazovala, da bo danes zmagovalec izhajal prav iz ubežne skupinice. Peloton si je danes vzel nekaj več počitka, saj je jutri na sporedu ena ključnih etap na dirki.

Dowsett je pred zadnjim vzponom, ki je vrh dosegel pet kilometrov do cilja, večkrat poskusil z napadom, a bi vselej priveden nazaj v skupino. Osemnajst kilometrov do cilja je znova poskusil, tokrat ga ostali konkurenti niso več uspeli ujeti in Britanec se je odpeljal zmagi naproti.

Zadnji vzpon je 32-letnik začel s 50 sekundami prednosti pred Salvatorejem Pucciem in Mattom Holmesom, ki sta se edina lotila lova Britanca. Ob vzpenjanju je Dowsett izgubljal prednost, a na vrh vseeno uspel priti 20 sekund pred zasledovalcema. Na spustu je svojo prednost še povečal, zasledovalca sta tempo nekoliko spustila in Dowsett se je zmage veselil z minuto in 15 sekundami prednosti pred drugo uvrščenim Pucciom.

Glavnina je danes preživela dokaj miren dan. Nekaj drame je bilo sicer pred samim štartom, saj se na njem zaradi okužbe s koronavirusom ni pojavil Simon Yates. Tudi Jakob Fuglsang ni preživel povsem mirnega zaključka etape, na zadnjem vzponu je namreč doživel tehnično okvaro, zaradi česar je moral skupaj s pomočjo celotne ekipe loviti glavnino. Dancu je uspelo in v cilj je prišel z vsemi glavnimi konkurenti.

Prejšnji članekYates zaradi okužbe zapušča Dirko po Italiji
Naslednji članekMohorič na Vuelto kot eden glavnih mož ekipe