Domen Novak drugi na Marmoladi, Richard Carapaz zlomljen

Zadnja “klasična” etapa na Dirki po Italiji je postregla z obilico zanimivega dogajanja, ki smo ga gledalci dolgo čakali. Etapna zmaga je odšla v roke Alessandra Covija, ki je uspešno odbil napad Domna Novaka, kateri je z drugim mestom prišel do uspeha kariere. Richard Carapaz je na zadnjem vzponu povsem popustil in Jaiu Hindleyju prepustil rožnato majico.

Dvajseta etapa Dirke po Italiji se je pričakovano razvnela na zaključnem vzponu na Marmolado, a odločilno potezo smo videli že na enem vzponu prej, ko je Alessandro Covi (UAE Emirates) na poti proti vrhu prelaza Pordoi napadel skupino ubežnikov.

V ubežni skupini je danes sodeloval tudi Domen Novak (Bahrain Victorious), ki je končno dobil proste roke in svojo priložnost izkoristil zelo dobro. Njegovo moštvo je v glavnini narekovalo tempo, zato je lahko v begu brez težav “počival” in drugim prepuščal vožnjo na čelu.

Covi je sam začel zaključni vzpon, kmalu pa se je v lov za njem podal Novak. Prednost se je začela kmalu topiti in dva kilometra do cilja dosegla le 30 sekund. Slovenec je deloval dobro, a nato tudi sam “zadel zid” in prenehal zmanjševati zaostanek.

Kilometer do cilja je postalo jasno, da Covi ne bo ujet in Italijan se je lahko začel veseliti uspeha kariere. Trideset sekund kasneje je v cilj pripeljal tudi povsem izmučen Novak, ki pa je vseeno lahko zadovoljen z današnjo predstavo.

Na Marmoladi pa nismo spremljali le boja za etapno zmago. V ozadju se je namreč razplamtel boj za rožnato majico, ki smo ga čakali že celoten zadnji teden. Jai Hindley (Bora-hansgrohe) je nekaj kilometrov do cilja napadel, v zavetrju pa se je takoj pojavil Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), medtem ko je Mikel Landa (Bahrain Victorious) tekmeca le pospremil s pogledom.

Hindley je narekoval oster tempo, saj je vedel, da ga nekaj metrov višje čaka klubski kolega Lennard Kamna (Bora-hansgrohe). Nemec se je takoj postavil pred Hindleyja in začel iz sebe iztiskati do zadnjega atoma moči.

Trojica je nekaj metrov vozila skupaj, nato pa je Carapaz naenkrat izginil iz vidnega polja. Hindley je spoznal, da je danes močnejši in še dodatno pritisnil na pedala. Prednost je hitro rastla, medtem ko je Ekvadorec zahajal v vse večjo krizo. Ujel in prehitel ga je namreč celo Landa, ki je prej odpadel.

Hindley si je privozil minuto in pol prednosti pred Carapazom in v skupnem seštevku nabral kar 1:25 “časovne blazine” za jutrišnji kronometer. Avstralec je tako naredil velik korak proti končni zmagi, saj ga od uspeha lahko loči le zares slab jutrišnji dan.

Prejšnji članekKot vabilo za Pogačarja Dirka po Italiji v Slovenijo tudi v letu 2023?
Naslednji članekDirka po Italiji: Štartni časi vožnje na čas