Dombrowski zmagovalec četrte etape, Tratnik peti, Alessandro De Marchi pa novi vodilni na Giru

Joe Dombrowski (UAE Emirates) je zmagovalec četrte etape Gira. Alessandro De Marchi je po uspešnem begu oblekel rožnato. Jan Tratnik je bil prav tako v begu, na etapi je bil peti.

Četrta etapa Dirke po Italiji je bila prvi test za kolesarje, ki ciljajo visoko v skupni razvrstitvi. Etapo sta dodatno obtežila dež in mraz čez celo etapo.

Pred kolesarji je bila izjemno hribovita etapa z vzponom v zadnjih desetih kilometrih. Spredaj se je razvil močan beg več kot dvajsetih kolesarjev, med katerimi je bil tudi Jan Tratnik (Bahrain Victorious). Na vzponu na Castello di Carpineti se je od bega oddaljila trojica ubežnikov. Rein Taaramae, Quinten Hermans (oba Intermarche Wanty) ter Christopher Juul Jensen (BikeExchange) so si pred ostalimi ubežniki pridobili več kot minuto prednosti.

V glavnini tempo ni bil močan, trideset kilometrov pred ciljem so zaostajali že več kot osem minut. Quinten Hermans je kmalu popustil, njegov ekipni kolega Taaramae pa je celo prešel v virtualno vodstvo v skupnem seštevku.

Zasledovalna skupina ubežnikov se je organizirala, napadla sta Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation) in Joe Dombrowski (UAE Emirates) in uspela ujeti kolesarja spredaj. Član Pogačarjeve ekipe je nemudoma napadel, De Marchi pa mu ni uspel slediti.

V glavnini je napadel Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), kmalu za njim pa še kapetan Bahrain Victoriousa Mikel Landa. Razliko do njiju sta pokrila Hugh Carthy (EF Education-Nippo) in Egan Bernal (Ineos Grenadiers).

Po kratkem spust v cilj je Joe Dombrowski končno osvojil dolgo želeno etapno zmago na Grand Touru, drugi pa je bil De Marchi. Treje mesto je osvojil Filippo Fiorelli (Bardiani CSF). Jan Tratnik je na koncu osvojil peto mesto.

Med kandidati za skupno zmago so v cilj najhitreje prišli Bernal, Ciccone, Vlasov, Landa in Carthy, medtem ko so Remco Evenepoel, Romain Bardet, Simon Yates in Dan Martin zaostali enajst sekund za skupino z Bernalom.

Poraženci današnje etape so bili Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), Domenico Pozzovivo (Quebeca Assos) in Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe), ki so za skupino tekmecev v bitki za generalno razvrstitev zaostali za malo več kot pol minute. Največja poraženca etape pa sta bila definitivno George Bennett (Jumbo Visma), ki je izgubil več kot minuto in pol ter Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step), ki je bil daleč zadaj in izgubil priložnost za boj za skupno zmago.

V generalni razvrstitvi sedaj vodi De Marchi, ki ima 22 sekund prednosti pred Dombrowskim, tretji Nelson Oliveira (Movistar) pa zaostala 42 sekund. Med favoriti za končno zmago je sedaj najboljši Aleksandr Vlasov, ki ima štiri sekunde prednosti pred Evenepoelom.

Matej Mohorič je bil danes v ozadju, a je opravil odlično delo za njegovo ekipo.

Jutri bo na sporedu povsem ravninska etapa, ki bo najverjetneje pripadla šprinterjem.

Prejšnji članekŠef Van der Hoorna: »Vedeli smo, da če se mu ponudi najmanjša možnost zmage, jo bo izkoristil«
Naslednji članekMikel Landa: »Kot favorit sem se počutil že pred začetkom Gira«