Dirka Po Sloveniji nadaljuje tradicijo domišljenih pokalov za zmagovalce etap

Dirka Po Sloveniji ima že vrsto let eno najbolje domišljenih zgodb, s katero se predstavlja svetu. Njen slogan »Fight for Green« ima dvojni pomen – boj za zeleno majico zmagovalca kot tudi boj za naravo. Vsako leto pa navdušijo tudi pokali za zmagovalce posameznih etap, ki so vselej povezani z mestom zaključka etape.

Tudi letos bodo zmagovalci prejeli pokale polne simbolike. Skupni zmagovalec bo, tako kot že zadnjih nekaj let, prejel pokal replike najstarejšega kolesa na svetu, ki je bil najden na ljubljanskem barju, pokale posameznih etap pa so organizatorji razkrili šele sedaj.

1. etapa – Rogaška Slatina

Rogaška Slatina v svetu slovi po svojih izjemno kakovostnih steklenih izdelkih, zato ne preseneča, da bo pokal prve etape kristalen.

»Globoki brusi prestižnega pokala Diamond ustvarjajo odbleske, ki vas bodo navdušili – ne glede na to, ali obožujete večno klasiko ali pa moderno eleganco. Tradicionalni V-brus je v svetu kristala večna klasika, saj daje zelo bogate vizualne učinke, obenem pa deluje nežno in subtilno. Pri pokalu Diamond se tak brus sveti tudi skozi ploščico na dnu, kar je pri brušenem steklu prava redkost,« so v predstavitvi lovorike zapisali organizatorji dirke.

(vir: twitter)

2. etapa – Celje

Celje je vselej povezano s svojo plemiško zgodovino. V 14. stoletju so v tem mestu vladali grofje Celjski, ki preko treh zvezd v slovenskem grbu svoj pečat puščajo še danes. Druga etapa se bo končala na Celjskem gradu, kjer so nekoč bivali vitezi, ki bodo tokrat v obliki pokala podeljeni osvojevalcu gradu.

»Vitez simbolizira moč, oblast in veličino grofov in knezov Celjskih. Ponos Celjank in Celjanov je še vedno živ, duh mogočnega časa vladavine Celjskih bo prisoten za vedno. Kdor ceni in spoštuje svoje korenine, lahko široko razpre krila na poti v svetlo prihodnost.«

(vir: twitter)

3. etapa – Krško

Atomi, ki skrbijo za proizvodnjo energije v Jedrski elektrarni Krško, so našli svojo pot v svet kolesarstva. Na steklenem pokalu je izrisan simbol atoma, ki s svojo abstraktnostjo dopušča tudi simboliziranje drugih elementov, pomembnih za to področje Slovenije.

»Razpoznavni simbol je linija, ki se v svojevrstnem ritmu, alternaciji, prepletanju, vitalnem gibanju, potovanju in raziskovanju, splete in poveže v krožno, točkovno obliko. Ta sledi likovni formi simbola energije – atoma, a se od njega toliko odmakne, da lahko interpretacija zajame tudi simbole cveta, detajlov iz Krške arhitekture, hribovito pokrajino, Savo, pohodne poti, kolesarske poti, ipd.

Beseda energija se pomensko nanaša na proizvodnjo, po kateri je mesto poznano, in na vitalnost, ki jo čutimo v sebi, ko dobro razpoloženi odkrivamo nekaj novega in pozitivno naravnani iščemo športna ali kulturna doživetja. Slogan obenem subtilno, vendar povsem jasno sporoča, da je ravno mesto Krško tisto, ki svojim prebivalcem in obiskovalcem omogoča in ponuja občutenje te izjemne življenjske moči, ki jo prinašajo pozitivne izkušnje in skrb za bogatenje posameznika.«

(vir: twitter)

4. etapa – Nova Gorica

Les in Primorska zgodovinsko živita z roko v roki. Na tem področju je močno razvita industrija lesarstva in mizarska obrt, kar ponazarja tudi pokal oziroma plaketa za zmagovalca.

»Plaketa za zmagovalca 4. etape dirke Po Sloveniji 2021 je v celoti izdelana iz lesa. Les predstavlja kulturno dediščino solkanske mizarske obrti in lesarstva v Goriški regiji nasploh. Osrednji del je izdelan s tehniko intarzije v več barvah. Na sliki sta v ospredju solkansko polje in reka Soča, ki teče pod slovitim solkanskim mostom. V ozadju je kolesar, ki se vzpenja na Sveto goro, kjer je cilj etape. Intarzija je postavljena na paspartu iz javorjevega lesa ter okvirjem iz orehovega lesa. Na spodnjem delu intarzije je lesena ploščica z vgraviranim napisom, ki označuje kdaj in kje je pokal v roke prejel zmagovalec etape.«

(vir: twitter)

5. etapa – Novo mesto

Novega mesta se drži vzdevek »mesto situl« in temu primerna bo tudi nagrada za zmagovalca zadnje etape dirke. Najhitrejšemu kolesarju na novomeškem glavnem trgu, kjer se bo končala etapa in hkrati tudi dirka, bo podeljena bronasta situla.

»Zmagovalec zaključne etape Dirke po Sloveniji bo prejel novomeško situlo. Okrašene bronaste situle so najpomembnejša prazgodovinska arheološka odkritja, ki so Novo mesto uvrstila na zemljevid pomembnih arheoloških najdišč. Situlska umetnost, ki je vzcvetela v 7. st. pr. n. š. na območju severne Italije, v jugovzhodnem alpskem prostoru in v Istri, je trajala vse od keltske zasedbe teh prostorov. Pomembna je zaradi likovnih upodobitev človeških in živalskih likov, ki so bili vtolčeni in vrezani v tanko bronasto pločevino. Vsi ti izdelki sodijo med najpomembnejše in najdragocenejše arheološke spomenike. V Novem mestu je bilo doslej najdeno osemnajst bronastih situl, od tega devet figuralno okrašenih. Prav zaradi bogate arheološke zgodovine je Novo mesto poimenovano v NOVO MESTO – mesto SITUL.«

(vir: twitter)
Prejšnji članekAlejandro Valverde zavrtel leta nazaj, rumena majica menja lastnika
Naslednji članekMark Padun presenetil favorite, Richie Porte skočil na vrh