Dirka po Sloveniji: Mikel Landa prihaja v Slovenijo, Pogačar se še dogovarja

Po letu odsotnosti se ponovno vrača Dirka po Sloveniji. Ta bo tokrat na sporedu med 9. in 13. junijem. Organizatorji so dober mesec dni pred začetkom predstavili traso naše največje etapne dirke.

V petih dneh dirkanja bodo kolesarji morali premagati 803 kilometre, v povprečju torej 160 na dan. Trend krajših in intenzivnejših etap, ki se je v zadnjih letih prijel kolesarskega sveta, se torej seli tudi v Slovenijo.

»Zelo sem vesel, da je organizator dovolj pameten, da ne vključuje predolge etape. Te lahko namreč marsikoga odvrnejo od nastopa, predvsem največje šampione,« je na novinarski konferenci povedal Luka Mezgec. »Mislim, da daljše etape ne zagotavljajo drugačnega zaključka, pogosto namreč vidimo, da so krajše etape bolj intenzivne in v zaključku ponudijo več akcije

Prihajajo štiri ekipe svetovne serije, nastop Pogačarja še vprašljiv

Bogdan Fink je na novinarski konferenci razkril, da so svoj nastop potrdile štiri ekipe najvišjega ranga. Ob BikeExchangu, kjer je trenutno za nastop potrjen le Luka Mezgec, so udeležbo napovedale še ekipe UAE Emirates, Astana-Premier Tech in Bahrain Victorious.

Kljub potrjeni udeležbi arabske ekipe pa direktor dirke Bogdan Fink še ni mogel potrditi nastopa aktualnega zmagovalca Dirke po Franciji Tadeja Pogačarja, o katerem se je v zadnjih tednih veliko ugibalo. Kot pravi sam se s slovenski mladeničem in njegovim moštvom še vedno dogovarjajo o možnosti nastopa.

Tadej Pogačar je na dirki Po Sloveniji nastopil že trikrat, a višje od 4. mesta še ni uspel priti. (vir: twitter)

Če se bo Pogačar na koncu odločil za nastop na dirki Po Sloveniji, bo zelo verjetno na njej nastopil tudi Jan Polanc. Slednji namreč v zadnjem letu skoraj vedno nastopa ob boku Pogačarja, zato podoben scenarij lahko pričakujemo tudi na slovenskih tleh.

Tudi v dresu Bahrain-Victoriousa nastopa veliko Slovencev, ki bi jih lahko gledali na domači dirki. A podobno kot pri UAE Emiratesih, tudi v bahrajnskem moštvu za zdaj še niso potrdili nastopa nobenega Slovenca. So pa zato že napovedali, da se na dirko Po Sloveniji prvič podaja španski zvezdnik Mikel Landa.

»Iz ekipe Bahrain-Victorious je nastop v Sloveniji potrdil le Mikel Landa. To lahko uradno sporočim,« je povedal Fink.

Od Ptuja do Novega mesta

1. etapa: Ptuj – Rogaška Slatina

Dirka se bo letos začela v središču najstarejšega mesta pri nas. Ptuj bo 9. junija prizorišče štarta prve etape, ki se bo po 151,5 kilometrih končala v Rogaški Slatini.

Skladno s tradicijo je prva etapa navadno namenjena šprinterjem in tudi tokrat ne bo nič drugače. Po razgibanem prvem delu, ki ga bo zaznamoval vzpon na Kresnico (2,5 km; 4 %), se bo trasa v drugem delu nekoliko zravnala. Ob drugem prihodu na ulice Rogaške Slatine pričakujemo, da bo glavnina še vedno izredno številčna in se bodo za zmago udarili šprinterji.

Trasa 1. etape.

2. etapa: Žalec – Celje

Že drugi dan bodo kolesarji morali močneje zagristi v klance. Etapa, ki se bo začela pri fontani piva v Žalcu, bo karavano vodila najprej preko vzpona Lipa (4,9 km; 6,8 %), še z večjim zanimanjem pa bomo spremljali vzpon tik pred ciljem. Kolesarje namreč čaka 5,6-kilometrski vzpon na Svetino oziroma Celjsko kočo (7,1 %), kjer bi že lahko videli prve napade od daleč.

Vrh Svetine bodo kolesarji dosegli 19 kilometrov pred ciljem, po dolgem spustu pa do ciljne črte ne bo več daleč. A zaključek ne bo na ulicah Celja, pač pa bo ciljna črta letos postavljena pred celjski grad, kamor vodi kilometrski klanec.

Trasa 2. etape.

3. etapa: Brežice – Krško

V tretji etapi bo dirka tekla po Posavju. Razgiban teren med Brežicami in Krškim bo predstavljal idealen teren za uspehe ubežnikov, ki na letošnji dirki prav veliko možnosti sicer ne bodo imeli.

Trije kategorizirani vzponi bodo predstavljali glavne točke etape. Pomemben bo predvsem zadnji izmed njih na Sremič. Ta spada v drugo kategorijo in s povprečnim naklonom 6 odstotkov in dolžino 4 kilometrov predstavlja idealen teren za napad od daleč.

Etapa se bo sicer končala na ravnini Krškega, kjer lahko v primeru neuspeha ubežnikov, pričakujemo šprint zredčene glavnine. Na to upa predvsem Luka Mezgec, ki v takšnih pogojih ponavadi blesti.

»Na prvi pogled mi etapa odgovarja. Če bo še katera izmed ekip pomagala pri nadzorovanju bega, mislim, da lahko pride do šprinta manjše skupine. Upam, da bom v njej in se bom potegoval za zmago.«

Trasa 3. etape.

4. etapa: Ajdovščina – Nova Gorica

Četrta etapa je označena kot kraljevska. Zaznamovali jo bodo primorski klanci, še posebej zaključni vzpon na Sveto Goro. Po treh vzponih v prvem delu trase bodo favoriti rogove prepletli v zadnjih desetih kilometrih, ko jih najprej čaka vzpon na Ravnico (3,2 km; 9,5 %), nato pa še strmina Svete Gore (2,5 km; 13 %).

Na zadnjem vzponu zagotovo lahko pričakujemo obilico akcije, a Mezgec poudarja, da bi ključno vlogo lahko igral že predzadnji vzpon na Ravnico, ki ga bodo sicer kolesarji prevozili že enkrat prej v etapi.

4Endurance

»Zelo pomemben bo vzpon na Ravnico, ki ga bomo opravili dvakrat. Ko ga bomo vozili prvič, bo tempo veliko nižji kot drugič, a dobili bomo pomembne podatke, kako kapetane spraviti v ugoden položaj pred začetkom vzpona. Kapetani, predvsem tujci, pa bodo dobili občutek za naklon in potek vzpona

»Po drugem prečenju Ravnice nas čaka krajši spust in nato brutalen vzpon na Sveto Goro. Ta nam bo najverjetneje dal zmagovalca etape in sam mislim, da tudi zmagovalca dirke

Z Mezgecem se strinja tudi Fink: »Kdor bo zmagovalec etape, bo verjetno tudi končni zmagovalec.«

Trasa 4. etape.

5. etapa: Ljubljana – Novo mesto

4Endurance

Zadnja etapa dirke se bo v prvem delu vrtela okoli Ljubljane in v dobršni meri potekala po znani trasi Maratona Franje. Kolesarji se bodo iz prestolnice podali preko Suhega Dola in se nato ponovno vrnili v Ljubljano ter se nato obrnili v smer Novega mesta.

Vzpon na Pance (5,6 km, 3,4 %) bo zadnji kategorizirani klanec na dirki, ki pa karavani ne bi smel predstavljati prevelikih težav. V Novem mestu tako pričakujemo strnjeno glavnino, ki bo v dolenjski prestolnici opravila tri kroge, nato pa se za zmago udarila na glavnem trgu.

Trasa 5. etape.
Prejšnji članekColnago na dražbo postavlja digitalno fotografijo unikatnega kolesa
Naslednji članekIščemo najlepšo slovensko zmago na Dirki po Italiji – finale