Dirka po Poljski razglašena za najboljši športni dogodek na Poljskem

Na Poljskem so na začetku novega leta tradicionalno razglasili najboljši domači športni dogodek preteklega leta. Nekoliko presenetljivo je naziv prejela kolesarska Dirka po Poljski, ki je večini kolesarskim navdušencem ostala v spominu predvsem po hudi nesreči Fabia Jakobsena.  

Leto 2020 je bilo športno eno najbolj okrnjenih let v bližnji zgodovini. Športni dogodki in tekmovanja so se odpovedovali kot po tekočem traku in uspešno so bili organizirani le redki. Tako kot v preostalem svetu je tudi na Poljskem primanjkovalo športnih dogodkov, a nekaj jih je vseeno ugledalo luč sveta.

Dirka po Poljski je bil zagotovo komercialno najbolj odmeven dogodek v državi, a je strani svetovnih časnikov polnila iz napačnih razlogov. Na račun organizatorja so letele številne kritike, saj je bilo preslabo poskrbljeno za varnost kolesarjev. Nezavarovane ograje v zaključku prve etape so povzročile hude poškodbe Jakobsena, tudi sama trasa z zaključnim šprintom na cesti, ki se spušča pa je kolesarje spravil v hudo nevarnost.

Številni kolesarji so po nesreči v prvi etapi ostro napadli organizatorje, v kritikah so se jim pridružili tudi kolesarski navdušenci. Celotna dirka je prišla na zelo slab glas in je bila v veliki meri povod za uvedbo novih varnostnih pravil, ki jih bo mednarodna kolesarska zveza uvedla v letošnji sezoni.

Čeprav je Dirka po Poljski velik dogodek, ki je v bil, gledano v celoti solidno organiziran, pa je črna pika s prve etape prevelika, da bi lahko tak dogodek smatrali za najboljši športni dogodek v državi. A očitno so podeljevalci nagrade raje spregledali napake in nagrado podelili največjemu dogodku, ki je bil izpeljan.

»Dirko po Poljski smo organizirali sedemindvajsetič. V preteklosti so bili tudi težki trenutki. Spomnim se, kako težko je bilo na začetku, ko ni bilo denarja, podpore in razumevanja,« je ob prejemu nagrade povedal direktor dirke Czesław Lang.

»Pred nami so novi izzivi, saj moramo dirko znova organizirati v času pandemije koronavirusa. Mednarodna kolesarska zveza je predstavila varnostni protokol, prav tako pa imamo ukrepe tudi sami. Verjamem, da se bo vse izteklo, kot se mora. Sami smo si zadali nekaj smernic, ki se jih želimo držati.«

Dirka po Poljski je na sporedu tudi v letošnji sezoni. Izpeljana bo med 9. in 15. avgustom, trasa dirke pa za zdaj še ni razkrita. Glede na lansko leto lahko pričakujemo nekaj sprememb, vprašanje pa ostaja, ali bodo vse ekipe, kljub sicer obvezni udeležbi, želele nastopiti na dirki.

Prejšnji članekTom Dumoulin se bo spomladi osredotočil na enodnevne klasike
Naslednji članekTadej Pogačar prestavlja januarski začetek sezone