Dirka po Kolumbiji že odpovedana

Kolumbijska kolesarska zveza je sporočila, da v letu 2021 ne bo organizirala največje dirke na domačih tleh. Razmere, ki jih prinaša COVID-19 namreč še vedno ne omogočajo normalne izvedbe dogodka, ki bi se moral odviti med 9. in 14. februarjem.

Nova sezona vse bolj spominja na evropsko turnejo, saj se odpovedujejo številne dirke izven stare celine. Dirka po Kolumbiji je že četrta neevropska dirka, ki je v sezoni 2021 ne bomo videli.

Že pred časom so odpovedali Tour Down Under, ki ponavadi otvarja sezono svetovne serije, odpadli pa bosta tudi Cadel Evans Great Ocen Road Ride in Herald Sun Tour. V osrednji Afriki bi se morala odviti še dirka Tropicale Amissa Bongo, v Maleziji pa Tour de Langkawi.

Izven Evrope sta v začetku nove sezone na urniku le še dve večji dirki in sicer Vuelta a San Juan v Argentini in UAE Tour v Združenih arabskih emiratih.

Februarja je na dirki slavil domačin Sergio Higuita. (vir: twitter)

Dirka po Kolumbiji je bila v letu 2020 uspešno izpeljana, saj je bila na sporedu še pred prekinitvijo sezone. Na njej je nastopilo šest World Tour ekip, ki pa se pred novo sezono otepajo potovanj preko luže. V kolikor bi se dirka letos izvedla, na njej najverjetneje ne bi videli nobenega moštva najvišjega ranga. Že organizatorji veliko bolj uglednega Toura Down Under so namreč razkrili, da bi na njihovo dirko prišlo le pet najboljših ekip.

»Sprejeti smo morali zelo težko odločitev,« je povedal Mauricio Vargas, predsednik kolumbijske kolesarske zveze. »Posvetovali smo se z vlado, zdravstvenimi predstavniki, ekipami, trenerji in tudi športniki. Iskali smo rešitev, ki bi nam omogočila nadaljevanje dogodka, a najbolj logična in pravilna je bila odločitev, da dirko odpovemo. Sedaj upamo, da jo lahko leta 2022 ponovno zaženemo z vsem potrebnim navdušenjem in predanostjo

»Glavni razlog za odpoved je ohranjanje zdravja. Ne le znotraj karavane, pač pa v celotnem širšem okolju. Kot smo dokazali v preteklih letih, je dirka dogodek, ki skupaj pripelje milijone ljudi, zato je nadzor nad množico nemogoč,« je še dodal Vargas.

Še dodatno leto dni bo tako aktualni zmagovalec ostal domačin Sergio Higuita, ki je letos pokoril sicer večinoma domačo, a zelo močno konkurenco. Drugo mesto je namreč zasedal Daniel Martinez, tretji je bil Jonathan Caicedo, četrti pa Egan Bernal.

Prejšnji članekJakob Fuglsang opušča misel o dobrem rezultatu na tritedenski dirki
Naslednji članekAG2R Citroen bo naslednje leto lovil Juliana Alaphilippa