Dirka po Italiji 2023 s kar tremi vožnjami na čas?

Novembra bo predstavljena celotna trasa Dirke po Italiji, a prva ugibanja o njenem poteku se že dogajajo. Zadnja informacija, ki je prišla v javnost, je, da naj bi dirka imela kar tri vožnje na čas, ki bodo skupaj presegale 70 kilometrov.

Dirka po Italiji je v zadnjih letih nekoliko izgubila svoj status v koledarju. Še vedno velja za eno izmed treh največjih dirk, a najboljši kolesarji so se jo izogibali, saj je bila terminsko preblizu Dirke po Franciji, ki je glavni cilj najboljših kolesarjev karavane.

Mauro Vegni, direktor dirke, se na vse pretege trudi, da bi na štart zvabil največje zvezde karavane, predvsem Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča. V želji po nastopu slovenskega dvojca naj bi bila prihajajoča trasa zasnovana tako, da se bo zaključek odvijal v neposredni bližini Slovenije, izključen pa ni niti ponoven obisk naše dežele.

Že nekaj časa je bolj ali manj jasno, da se bo dirka zaključila v Trstu. Še precej bolj vabljiv pa je podatek, da se bo dan prej o končnem zmagovalcu odločalo na Svetih Višarjih. Ključni dejavnik pri uradni potrditvi tega je izgradnja ceste do vrha, ki pa se že pridno gradi.

Na Svetih Višarjih bi spremljali gorski kronometer, kar bi še dodatno začinilo spektakularnost etape. To pa naj bi bil le eden izmed kar treh kronometrov, ki bi jih po poročanju Het Laatse Niews in Wielerflitsa videli na dirki.

Namiguje se namreč, da bo dirka vsebovala kar tri vožnje na čas. Njihova skupna dolžina naj bi presegala 70 kilometrov, kar je največ v zadnjih osmih letih. Poleg kronometra v 20. etapi, ki se bo odvil na 7,8 kilometra dolgem vzponu, pričakujemo kronometer tudi v uvodnih etapah. Morda že na prvi, ki bo potekala v Pescari. Če ne povsem na prvi, pa vsaj med prvimi tremi. Drugi kronometer pa bo verjetno na sporedu v drugem tednu, tokej nekje med 10. in 15. etapo

Prejšnji članekJulian Alaphilippe bo branil naslov svetovnega prvaka
Naslednji članekKatere ekipe so bile najuspešnejše na Grand Tourih zadnjih dveh let?