Dirka po Franciji se spreminja v festival padcev, Roglič izgubil več kot minuto

Šprinterska etapa, ki bi moral biti mirnejša kot prvi dve, se je spremenila v pravi festival padcev. Na tleh so se znašli mnogi favoriti, na žalost tudi Primož Roglič, ki je grdo padel in v bolečinah ciljno črto prečkal več kot minuto za zmagovalcem.

Karavana se je danes že zgodaj prvič znašla na tleh. Ko je bilo na števcu še več kot sto kilometrov je zaradi neprevidnosti padel Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) in si izpahnil ramo. Britanec je s seboj odnesel tudi Roberta Gesinka (Jumbo-Visma). Thomas si je opomogel in nadaljeval dirko, Gesink pa je bil preveč poškodovan in je odstopil.

To pa še zdaleč ni bil zadnji padec dneva. 12 kilometrov do cilja je padel Valentin Madouas (Groupama-FDJ) in razdelil glavnino na dva dela. V ozadju je ostalo ker nekaj močnih kolesarjev, med njimi tudi Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step), ki je upal na uspeh v šprintu, in Miguel Angel Lopez (Movistar), ki visoko cilja v skupnem seštevku.

Nato pa je slovenskim navijačem zastal dih. Na levi strani glavnine se je s Sonnyjem Colbrellijem (Bahrain Victorious) zapletel Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je trdo padel na makadam ob cesti in prejel hud udarec. Raztrgan je dolgo časa čakal ob cestišču, nato le prejel kolo in ob pomoči sotekmovalcev lovil priključek do glavnine, ki je tedaj že navijala oster tempo.

Primož Roglič je v vidnih bolečinah počasi zmanjševal zaostanek in ujel zasledovalno skupino, kjer mu je na pomoč priskočila zasedba Movistarja, ki je skušala na čelo pripeljati Lopeza.

V ospredju je bil nato na sporedu nov padec, tokrat se je v ovinku na tleh znašel Arnaud Demare (Groupama-FDJ), ki je tako ostal brez možnosti za šprint, hudo pa jo je skupil eden izmed kolesarjev Bahrain Victoriousa, ki je dolgo časa ležal na tleh. Padec je vplival tudi na Tadeja Pogačarja (UAE Emirates), ki sicer ni padel, a je bil zadržan in izgubil stik s čelom dirke.

Kot da to še ni bilo dovolj, smo na ciljni ravnini videli še en padec. Tokrat se je morda celo glavni favorit Caleb Ewan (Lotto Soudal) dotaknil enega izmed tekmecev in spodneslo mu je kolo. Ob padcu je na tla spravil tudi Petra Sagana (Bora-hansgrohe ) in oba sta ostala brez možnosti za zmago. Sagan je kmalu nadaljeval do cilja, Ewan pa je dolgo časa ležal na tleh in najverjetneje je že končal z dirko.

V močno zredčeni glavnini so se vrata do zmage na široko odprla Timu Merlieru (Alpecin-Fenix), ki je izkoristil dobro delo ekipe. Šprinterski vlak mu je nekaj časa vodil celo »rumeni« Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) in Belgijec je z zmago poplačal njegovo delo.

Tadej Pogačar je v cilj prišel na 35. mestu, zaostal je 26 sekund, Primož Roglič pa je na 92. mestu nabral 1:21 zaostanka. Jutri je na sporedu nova šprinterska etapa in upamo, da bomo videli manj padcev kot danes.

Prejšnji članekKolesarstvo je zopet romantično
Naslednji članekPrimož Roglič odpeljan v bolnišnico na podrobne preglede