Dirka po Baskiji: Štartni časi vožnje na čas

Šestdnevna Dirka po Baskiji se bo začela s posamično vožnjo na čas, ki bo že takoj na začetku nakazala razmerje moči. Slovenci največ pričakujemo od Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, na dirki pa bo nastopal tudi Jan Polanc.

Trasa kronometra bo zelo razgibana in tako na kožo pisana kolesarjem, ki znajo dobro poganjati tudi navkreber. Na slabih 14-kilometrov dolgi progi tekmovalce čaka vzpon 3. kategorije, s katerim se bodo spopadli takoj na začetku. Gre za 2,3 kilometra dolg klanec s povprečnim naklonom 6,8 odstotka, v najstrmejšem delu pa poseže tudi po naklonu preko 19 odstotkov.

Z vrha vzpona nato sledi dolg položen spust, ki kolesarje popelje v osrčje Bilbaa. Tik pred ciljno črto cesta ponovno zavije navzgor. Kolesarji se bodo spopadli z nekaj manj kot kilometer dolgim vzponom, ki je v prvi polovici položen, nato pa se strmo dvigne do cilja.

Trasa po profilu odgovarja obema našima favoritoma za skupno zmago. Tako Primož Roglič (Jumbo-Visma) kot Tadej Pogačar (UAE Emirates) sta v preteklosti na podobnih terenih že zmagovala in tudi danes ju lahko pričakujemo v ospredju.

Prvi se bo s progo spopadel Roglič, ki se bo s štartne klančine ob 14.12 zapeljal kot deseti tekmovalec. Član Jumbo-Visme bo prvi izmed kandidatov za skupno zmago, ki se bo podal na progo in pričakujemo lahko, da bo že zgodaj postavljen čas, ki ga bodo skušali premagati vsi preostali kapetani moštev.

Pogačar se je z ekipo odločil za drugačno taktiko in se bo na progo podal kot povsem zadnji. S štarta se bo pognal ob 17.13 in imel tedaj že povsem jasno sliko, kakšen čas je potrebno postaviti in koga je potrebno premagati za etapo zmago in prevzem majice vodilnega.

Slovenci bomo danes držali pesti še za enega rojaka. Jan Polanc (UAE Emirates) se bo na progo podal ob 14.50. Pričakujemo lahko, da danes ne bo vozil na vso moč, saj bo raje hranil moči za prihodnje etape, ko bo, tako kot smo tega že vajeni, zavzel vlogo glavnega pomočnika Pogačarja.

Na dirko je prišlo zelo malo specialistov za vožnjo na čas. Edini pravi »čistokrvni« kronometristi so Patrick Bevin (Israel Start-Up Nation), ki bo nastopil ob 14.10, Josef Černy (Deceuninck-Quick Step), ki bo nastopil ob 15.54 in Brandon McNulty (UAE Emirates), ki bo štartal ob 16.27.

Veliko bolj podrobno bomo danes spremljali tekmece naših dveh asov. Prvi bo čas Rogliča skušal izboljšati Bauke Mollema (Trek-Segafredo) ob 14.19, šest minut kasneje pa se bo s progo spopadel še Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe). Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) in Michael Wood (Israel Start-Up Nation) se bosta na progo podala eden za drugim ob 14.33 oziroma 14.34. Pred tretjo uro popoldne bodo štartali še David Gaudu (Groupama-FDJ) ob 14.46, Jakob Fuglsang (Astana-Premier Tech) ob 14.47 in Max Schachmann (Bora-hansgrohe) ob 14.49.

Nato sledi manjše zatišje kandidatov za skupno zmago, ki ga bo ob 15.51 prekinil Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Njegov klubski kolega Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) se bo v boj podal ob 16.15, šele 24 minut kasneje, torej ob 16.39 pa nato sledi nastop novega kapetana Mikela Lande (Bahrain-Victorious).

Preden bomo svojo pozornost namenili Pogačarju, bomo ob 16.51 podrobno pospremili še nastop Adama Yatesa (Ineos Grenadiers), deset minut kasneje bo nastopil Hugh Carthy (EF Education-Nippo), ob 17.03 pa bo štartal Alejandro Valverde (Movistar).

Prejšnji članekDeseto obletnico prve zmage na Dirki po Flandriji je Van Vleutenova proslavila z novo zmago
Naslednji članekRoglič z dominantno predstavo že prvi dan prevzel majico vodilnega