Dirka po Andaluziji: Fuglsang slavil, Mohorič del prevlade Bahrain – McLarena

V Andaluziji se je končala prva izmed petih etap dirke, kjer se merijo nekatera največja imena svetovnega kolesarstva. Že prvi dan smo videli gorsko etapo, ki se je končala s kilometrskim vzponom v Grazalemo. Na njem je Jakob Fuglsang za seboj pustil vso konkurenco in praktično lastnoročno strl odpor ekipe Bahrain – McLaren, ki je etapo zaključila s tremi kolesarji znotraj prve peterice. Na dirki kot edini predstavnik Slovenije sodeluje tudi Matej Mohorič.

Dirka, namenjena predvsem hribolazcem se je pričela s 170 kilometrov dolgo etapo, ki je kolesarje vodila preko treh kategoriziranih vzponov. Največ pozornosti je bilo namenjeno vzponu prve kategorije tik pred ciljem, pred vznožjem katerega je glavnina uspela ujeti šesterico ubežnikov.

Visoko dvignjena desnica v znak velike zmage. vir: Twitter

Samostojni napadi na vzponu glavnini niso povzročali večjih preglavic, veliko bolj napeto pa je postalo, ko sta napadla Jakob Fuglsang in Mikel Landa in si nabrala nekaj metrov prednosti. V ozadju so mnogi začeli trpeti, povsem sta odpovedala kolesarja Movistarja Marc Soler in Enric Mas, ki pravega odziva na napad nista imela.

Naveza Fuglsang – Landa je vrh osvojila 53 sekund pred zasledovalci, na spustu pa sta pridobila še dodatnih deset sekund prednosti in jasno je bilo, da bomo na ciljnem vzponu gledali boj mož na moža. V njem je bil močnejši Fuglsang, ki je sto metrov pred ciljem napadel, Landa pravega odgovora ni imel in danski kolesar se je že na prvi letošnji dirki veselil prve zmage.

Zasledovalci so na zadnjem vzponu uspeli nekoliko omiliti izgube, na tretjem mestu je Dylan Teuns zaostal 25 sekund, dve sekundi za njem pa sta etapo končala Jack Haig in Pello Bilbao. Veliki ekipni uspeh je slavila ekipa Bahrain – McLarena, ki je imela med peterico kar tri kolesarje (Landa, Teuns, Bilbao), a je »poraz« Lande pustil nekaj grenkega priokusa.

Jutri je na sporedu 198-kilometrska gorska etapa, ki se konča podobno kot današnja – s kilometer in pol dolgim vzponom proti Iznajaru. Pričakovat gre, da bomo v zaključku na delu zopet videli podobne obraze kot danes.

KONČNI REZULTATI ETAPE:

1. FUGLSANG Jakob (Astana)
2. LANDA Mikel (Bahrain – McLaren)+ 0:06
3. TEUNS Dylan (Bahrain – McLaren)+ 0:25
4. HAIG Jack (Mitchelton -Scott)+ 0:27
5. BILBAO Pello (Bahrain – McLaren)isti čas
MOHORIČ Matej (Bahrain – McLaren)
Prejšnji članekZajedavec uničil začetek sezone Tomu Dumoulinu
Naslednji članekLuke Rowe obljubil zvestobo Ineosu