Direktor Jumba udeležen v preiskavah zaradi pranja denarja

Jumbo-Visma preživlja težje čase. Po piarovskem debaklu po padcu Primoža Rogliča, jim tokrat skrbi povzroča policijska preiskava direktorja Jumba Fritsa van Eerda, ki naj bi bil udeležen v pranje denarja. Jumbo je glavni sponzor nizozemske ekipe, a kot vse kaže, posledic preiskave ne bodo občutili.

Nizozemski mediji poročajo, da je davčna služba skupaj s policijo preiskala domovanje Fritsa van Eerda, direktorja verige supermarketov Jumbo. Do preiskave je prišlo zaradi suma, da je 58-letnik udeležen v organizirano pranje denarja.

Policija je po opravljenih preiskavah oznanila, da je pridržala osem oseb, a imena posameznikov ni izdala. Tako za zdaj še ni znano, ali je med aretiranimi posamezniki tudi Van Eerd.

Van Eerd naj bi denar prav preko različnih virov, od nepremičnin, avtomobilskih nakupov, nepojasnjenih bančnih nakazil pa vse do sponzorstva. Prav slednje je v kolesarskih krogih povzročilo ogromno vzburjenja, saj bi morebitne nepravilnosti pri sponzoriranju kolesarske ekipe lahko resno zamajalo njene temelje. Policija je kasneje razkrila, da je do nepravilnosti prišlo pri sponzoriranju motošporta, v katerem Jumbo največ stavi na sponzoriranje voznika Formule 1 Maxa Verstappna.

Podjetje Jumbo se je po objavi novic o preiskavi nemudoma oddaljilo od dogajanja. V uradni izjavi so jasno povedali, da je preiskava usmerjena v Van Eerda kot posameznika in ne kot direktorja Jumba. Podjetje tako z morebitnim pranjem denarja nima nikakršnih povezav.

Družba Jumbo je seznanjena s preiskavo, ki jo trenutno izvaja davčni urad. Razumemo, da preiskava ni osredotočena na Jumbo. Vendar se v okviru preiskave vseeno postavljajo vprašanja Fritsu van Eerdu,” so zapisali v uradni izjavi.

Če preiskava razkrije morebitne nepravilnosti in se le-te v kakršnemkoli kontekstu poveže z Jumbom, bi to lahko imelo velik vpliv na nizozemski šport. Veriga supermarketov namreč poleg kolesarske ekipe in Maxa Verstappna sponzorira tudi ekipo hitrostnega drsanja in nogometno moštvo PSV Eindhoven.

Prejšnji članekKatere ekipe so bile najuspešnejše na Grand Tourih zadnjih dveh let?
Naslednji članekRabljena kolesa profesionalnih kolesarjev na voljo splošni javnosti