Direktor Dirke po Italiji zahteva sankcije za Jumbo-Vismo in EF Pro Cycling

Za Maurom Vegnijem je eden najbolj stresnih mesecev v življenju. V virusnih časih je uspel izpeljati Dirko po Italiji, a na poti doživel številne ovire. Uprli so se mu kolesarji, ekipe so pozivale k predčasnemu koncu, številne kritike pa so letele na slabo zaščito pred virusom. Vsi, ki so se postavili po robu direktorju dirke, morajo biti po njegovem mnenju sedaj sankcionirani.

Jumbo-Visma je po prvem prostem dnevu na dirki, ko je bilo opravljeno prvo množično testiranje, zapustila dirko, saj je test Stevena Kruijswijka pokazal okužbo. Celotno moštvo je tako iz preventivnih razlogov zapustilo karavano.

V izjavi za javnost so tedaj izpostavili varnost vseh preostalih kolesarjev in osebja kot tudi možnost nadaljevanja dirke. »Kolesarji so bili v stiku s Stevenom in če bi nadaljevali še teden dni, bi lahko prišlo do novih okužb. Odstop je najvarnejši za nas, ekipo in omogoča varno nadaljevanje Gira

Spomnimo, da je takrat dirko zapustila tudi celotna ekipa Mitchelton-Scott, pri kateri so prav tako odkrili okužbo, a Vegni zanje ne zahteva sankcije. Nekaj črnih madežev si je nizozemsko moštvo pri direktorju dirke nabralo s kritikami na račun slabih ukrepov za preprečitev okužbe kolesarjev.

Še bolj kot Jumbo-Visma pa je Vegnija s tira vrglo moštvo EF Pro Cycling. Ameriška ekipa je pred drugim prostim dnem organizatorju in mednarodni kolesarski zvezi poslala pismo, v katerem je zahtevala predčasno prekinitev dirke, saj se na njej niso počutili varno. Prošnja je bila kmalu zavrnjena, a medijski linč organizatorja se je šele začel.

Protest kolesarjev v 19. etapi je bil zadnji v vrsti nočnih mor Vegnija. vir: twitter

Vegni se je tedaj na obtožbe EF-a odzval z izjavo, da med kolesarji prihaja do kršitev protokola. »Spoštujem kolesarje, a v mehurčku prihaja do nepravilnega obnašanja s strani ekip.«

Italijanski direktor dirke je napovedal drugo dejanje Gira, v katerem bo zahteval, da ekipe odgovarjajo za svoja dejanja.

»Napovedal sem drugi del Gira. Pogovorili se bomo in prišli do prave odločitve, še posebej pomembna bo vloga UCI-ja. Odgovorne bomo vprašali, kaj nameravajo storiti. Zgodba še ni končana,« je v torek povedal Vegni.

»Zahtevam sankcije za Jumbo-Vismo in EF. Če si kdo misli, da se lahko igra s pravicami in dolžnostmi World Tour ekip, potem si bom tudi sam vzel pravico, da jih ne povabim na dirko. Zadeve mora obravnavati tudi UCI komisija za licence,« je bil oster 61-letnik.

Vegni je ekipama zagrozil z izključitvijo z dirke v prihodnjih letih. Italijan želi poseči po najhujši kazni, a tu ima veliko besede tudi UCI. Po pravilih mednarodne kolesarske zveze morajo biti vse ekipe najvišjega nivoja povabljene na vse dirke, v nasprotnem primeru ima lahko organizator velike težave.

»Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha,« pravi slovenski pregovor in prav gotovo bo tudi jeza Vegnija minila in bomo obe ekipi videli na naslednjem Giru. Le čas pa bo povedal, ali bosta ekipi prejeli kakšno kazen, najverjetneje bi ta bila finančne narave.

Prejšnji članekWoods z izvrstno odmerjenim napadom do etapne zmage
Naslednji članekDumoulin predčasno zapušča Dirko po Španiji