Direktor Bore-hansgrohe: Prihodnost Petra Sagana v ekipi ni več zagotovljena

Direktor Bore-hansgrohe Ralph Denk je za nemške medije spregovoril o prihodnosti prvega zvezdnika moštva. Trenutno še ne ve, ali bo Peter Sagan prihodnje leto še član nemške zasedbe.

Peter Sagan je že vrsto let med najbolje plačanimi kolesarji v karavani, zaradi česar bo morda primoran menjati delodajalca. Z rezultati v zadnjih sezonah namreč vse manj upravičuje dobrih pet milijonov letne plače.

Trikratni svetovni prvak je lani zabeležil eno slabših sezon v svoji karieri. Osvojil je le eno etapno zmago na Dirki po Italiji in tako vsaj nekoliko rešil sezono. Izpolniti ni uspel niti glavnega cilja sezone. Zeleno majico mu je na Dirki po Franciji speljal Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step).

Letošnja sezona se za Slovaka ni začela po željah. V pripravljalnem obdobju se je okužil s Covidom-19, zaradi česar je v sezono vstopil slabše pripravljen, kot si je želel. Krivulja se je v zadnjem mesecu sicer začela obračati navzgor, kar je potrdil z etapno zmago na Dirki po Kataloniji.

Saganu po koncu sezone poteče pogodba in pri 31. letih ima pred seboj še nekaj sezon dirkanja. A pri Bori-hansgrohe niso prepričani, da lahko še vedno dosega tako odmevne rezultate, kot jih je v preteklosti in tako upraviči visoko plačilo.

»Peter vstopa v jesen kariere,« je povedal Ralph Denk, ki bo aprila sedel za mizo s Saganom in sprejel odločitev o usodi svojega varovanca.

»Izid najinega pogovora ni določen. Odločitev bi radi sprejeli aprila, a si ne upam reči, v katero smer se bodo stvari odvile.«

»Zelo smo hvaležni za vse, kar nam je Peter pomenil. Sponzorji so zaradi njega prejeli veliko pozornosti, a sedaj bo vstopil v jesen svoje kariere,« je dodal Denk.

Peter Sagan se pogosto pojavlja v reklamnih spotih sponzorjev. (vir: twitter)

Sagan že vrsto let velja za enega medijsko najbolj zaželenih kolesarjev. Sponzorji ga redno vključujejo v svoje reklamne spote in tako izkoriščajo vložek, ki ga vsako leto vložijo v ekipo. A Denk si želi tudi rezultate, ne le medijske pozornosti, zato se sprašuje, ali je denar morda bolje nameniti mlajšim vzhajajočim zvezdam, ki bi trenutno bile cenejše.

»Razmisliti moramo, ali smo še vedno pripravljeni plačevati za to (medijsko izpostavljenost, op. p.), ali pa je bolje denar investirati v podmladek? Če Peter ne ostane, se nam sprosti veliko denarja. Sponzorji mi zaupajo, da lahko s tem denarjem sestavim najboljšo možno ekipo,« je še povedal 47-letnik.

Denk je poudaril, da trenutno med »peterico ikoničnih kolesarjev« šteje Mathieua van der Poela, Wouta van Aera, Egana Bernala, Juliana Alaphilippa in Tadeja Pogačarja. Vsaj enega izmed njih bi si želel videti v svojem moštvu, a se zaveda, da bo to zelo težko.

»Trenutno ne vidim možnosti, da bi se nam v bližnji prihodnosti pridružil kdo izmed njih, saj imajo še obstoječe pogodbe ali pa se naše filozofije ne ujemajo.«

»Morda bomo ustvarili lastnega zvezdnika. To bi bila boljša zgodba. Morda sta Lennard Kämna in Maximilian Schachmann primerna kandidata za to. Pokazala sta že izjemne predstave in talent, ki ga premoreta. Pustil se bom presenetiti.«

Prejšnji članekVan Baarle s 50-kilometrskim pobegom do uspeha kariere
Naslednji članekAdijo ‘supertuck’, lepo te je bilo poznati!