Diego Ulissi kralj Svete Gore, Pogačar z drugim mestom potrdil skupno zmago

Kraljevska etapa dirke Po Sloveniji je pripadla Diegu Ulissiju, ki je v zaključnih metrih opravil z zasledovalcema, med katerima je bil tudi Tadej Pogačar. Slovenec je z drugim mestom potrdil skupno zmago, jutri mu jo lahko odnese le še nesreča.

Najtežja etapa letošnje izvedbe dirke Po Sloveniji je postregla z obilico zanimivega dirkanja, ki pa se je pričakovano končalo z zmago člana UAE Emirates. Če je javnost pred začetkom napovedovala zmago Tadeja Pogačarja (UAE Emirates), pa je slovenskega asa tik pred ciljem napadel moštveni kolega Diego Ulissi (UAE Emirates) in se veselil prestižne zmage.

Že takoj po začetku etape se je oblikovala ubežna skupinica, kjer smo imeli prvič na dirki svoja predstavnika tudi Slovenci. Naše barve sta branila David Per (Adria Mobil) in Kristijan Koren (Slovenija).

Glavnina je danes nadzirala ubežnike in jih ni spustila dlje od treh minut. Petnajst kilometrov do cilja so bili ujeti, ravno pred vstopom na predzadnji vzpon na Ravnico, kjer smo že videli prvo trganje glavnine.

Skupina je preko Ravnice prišla relativno številčna in jasno je bilo, da se bo kmalu začela nova selekcija. Na spustu je z napadom poskusil Matej Mohorič (Bahrain Victorious), a bil kmalu ujet.

Favoriti so zaključni vzpon na Sveto Goro začeli skupaj. Tempo je narekovala številčna zasedba UAE Emirates, ki je imela ves dan dirko pod nadzorom in uspešno varovala zeleno majico Pogačarja. Dva kilometra do cilja je prav vodilni kolesar dirke nekoliko pospešil in še dodatno okrnil skupino.

V ospredju so proti ciljni črti skupaj vozili le štirje kolesarji, med njimi kar trije člani arabske ekipe. Ob Pogačarju sta bila še Diego Ulissi in Rafal Majka (UAE Emirates), edini kolesar drugega moštva pa je bil Matteo Sobrero (Astana-Premier Tech).

Majka je nekaj sto metrov pred ciljem popustil in trojici prepustil boj za etapno zmago. Številčno premoč sta izkoristila člana UAE Emiratesov. Ulissi se je postavil na zadnje mesto in sto metrov do cilja napadel, Sobrero mu ni uspel slediti, Pogačar pa mu ni želel preprečiti zmage.

Ulissi se je tako podpisal pod četrto etapno zmago na dirki Po Sloveniji, hkrati pa se v skupnem seštevku zavihtel na drugo mesto. Tam po današnjem drugem mestu še vedno prepričljivo vodi Tadej Pogačar, ki mora jutri le varno priti v cilj in dolgo želena zmaga na domači dirki bo njegova.

Prejšnji članekJan-Willem van Schip diskvalificiran zaradi uporabe prilagojenega krmila
Naslednji članekRigoberto Uran s kronometrom življenja v boj za skupno zmago