Dež poskrbel za kaotično otvoritev Dirke po Franciji

Dirka po Franciji je že v prvi etapi postregla za obilico drame. Sprva pričakovano mirno etapo je začinil dež, ki je ceste naredil izjemno spolzke, kar so kolesarji občutili predvsem na spustu. V zaključku je razmere najbolje obvladal Alexander Kristoff, ki si je privozil zmago in se oblekel v rumeno majico.

Trije kolesarji, ki so večino dne preživeli v begu, medijske pozornosti danes niso bili deležni. Že ob drugem od treh prečenj vzpona v okolici Nice je bilo veliko bolj zanimivo dogajanje v ozadju. Glavnina se je na mokrem spustu spuščala izredno previdno, a tudi to ni bilo dovolj, da bi vsi kolesarji v dolino prišli na dveh kolesih.

Mnogi zdrsi so kolesarje pometali na tla, strgali so se prvi dresi in se pojavile prve rane. Najslabše jo je odnesel Ineosov Pavel Sivakov, ki je spust po padcu odpeljal zelo počasi, glavnina mu je počasi bežala, a Rus si ni upal povečati tveganja.

Nekaj metrov kasneje so tehnične težave doletele Juliana Alaphilippa, ki je po menjavi kolesa skupaj s Sivakovim lovil glavnino. Na spustu so iz pelotona izpadli še mnogi drugi kolesarji, med njimi tudi Tom Dumoulin. V dolini se je cesta poravnala, peloton je tempo povsem spustil in zaostali kolesarji so se uspeli priključiti.

Nato je še enkrat padel Sivakov, ki si je popraskal še drugo stran telesa. Vprašanje je, ali bo Rus sploh lahko še nadaljeval dirko.

Slovenci so se padcem na srečo uspeli izogniti in so v zadnjih 50 kilometrov pripeljali v glavnini.

Ko so kolesarji zapeljali na zadnji vzpon, so se na čelu glavnine zbrali »predstavniki« ekip, ki so sklenili dogovor, da bodo spust odpeljali mirno, dirkanje pa nadaljevali šele v dolini, ko bo trasa bolj varna.

Dež je nato le prenehal in kljub mirnemu tempu je na spustu prišlo do enega padca. Na tleh se je znašel Rogličev pomočnik George Bennett, ki je na enem izmed ovinkov napačno ocenil točko zaviranja in padel preko krmila. Novozelandec se je hitro usedel nazaj na kolo, a vožnjo nadaljeval v vidnih bolečinah.

Glavnina je do doline prišla varno in dirkanje se je lahko nadaljevalo. Tempo je bil še nekaj časa dokaj zmeren, kar je z napadom poskusil izkoristiti član AG2R La Mondiala Benoit Cosnefroy. Resnega odziva v ozadju ni bilo in Francoz si je privozil 15 sekund prednosti.

Petnajst kilometrov pred ciljem so se na čelo postavile ekipe šprinterjev, tudi Jumbo-Visma in Ineos pa sta se postavili v ospredje in tako skrbeli za varnost svojih dveh kapetanov.

V zadnjih kilometrih sta največ dela opravili ekipi Deceuninck-Quick Stepa in Bore-hansgrohe za svoja šprinterja Sama Bennetta oziroma Petra Sagana. Tri kilometre do cilja, ko se je čas nevtraliziral, je prišlo do skupinskega padca, na tleh se je znašel tudi Thibault Pinot, a do hujših poškodb na srečo ni prišlo.

Prvi je s šprintom v zredčeni skupini začel Cees Bol, a mu je zmanjkalo moči. Kot hitri vlak se je mimo izstrelil Alexander Kristoff in si brez večjih težav privozil etapno zmago. Norvežan si je z zmago prislužil tudi rumeno majico, ki jo bo najverjetneje predal že jutri.

Drugo mesto si je privozil svetovni prvak Mads Pedersen, tretji je bil Cees Bol. Luka Mezgec je v cilj prišel s prvo skupino, a v zaključku izgubil ugoden položaj in možnosti za visoko uvrstitev so splavale po vodi. Na koncu je prišel do 14. mesta.

Slovenci so se danes uspeli izogniti vsem nevarnostim in so v cilj prišli skupaj z glavnino. Tadej Pogačar, Jan Polanc in Primož Roglič so v cilj prišli s prvo skupino. Končali so na 17., 29. in 39. mestu. Matej Mohorič je zaostal dobrih šest minut in etapo končal kot 164.

Prejšnji članekTour, dobrodošel. Pogrešali smo te!
Naslednji članekFestival padcev v 1. etapi – kdo vse se je znašel na tleh?