Devenyns presenetil na dirki Caleba Evansa

Otvoritev svetovne serije zaradi toplega podnebja vsako leto pripade Avstraliji. Pred dobrim tednom se je zaključila prva večdnevna dirka Tour Down Under, sedaj pa se je uradno pričela tudi sezona enodnevnih dirk najvišjega razreda, ki bo vrhunec dosegla čez dober mesec in pol, ko se prične obdobje klasik in spomenikov. Dirka Cadela Evansa, poimenovana po domačem junaku, ki je leta 2011 slavil na dirki po Franciji, zaradi svoje razgibanosti velikokrat postreže s presenečenji, saj na njej lahko slavijo tako šprinterji kot tudi lovci na enodnevne dirke.

Great Ocean Road Ride, kakršno je uradno ime dirke, je kolesarje vodila od Geelonga preko Torquayja nazaj v Geelong. Karavano je čakalo 171 razgibanih kilometrov, ki v zaključku etape prečkajo nekaj krajših strmih vzponov, ki lahko glavnini naredijo selekcija.

Šest ubežnikov se je kmalu odcepilo iz pelotona in si privozilo lepo prednost slabih šestih minut, medtem ko se je glavnina v ozadju ukvarjala sama s seboj, kolesarji so namreč zaradi ozkih cest bili bitko za položaj na čelu karavane. Po dolgem neaktivnem lovljenju glavnine pa je le-ta končno zavzela položaj puščice, ki gledalcem služi kot dokaz, da so hitrosti zares velike. 30 kilometrov pred ciljem je imel peloton, ki se je zaradi velikih hitrosti in rahlih vzponov dodobra zredčil, ubežnike na vidiku. Potrebovali so še sedem kilometrov, da so jih povsem ujeli in lahko za nekaj trenutkov odpočili noge. A zares za le nekaj trenutkov.

Devenyns je ekipi Deceuninck-Quick Step privozil 750. zmago. vir: twitter

Sedemnajst kilometrov pred ciljem je glavnino napadla manjša skupina na krilih Mitchelton-Scotta, ki je v ugodni položaj skušala spraviti Simona Yatesa. Uspešno si je privozila pol minute prednosti, vendar je dvajseterica kolesarjev nekaterim še vedno predstavljala preveliko nevarnost v zaključnem šprintu, zato so skušali s samostojnimi napadi od daleč. Nihče ni uspel oditi v solo beg, se pa je uspelo odcepiti šesterici, ki si je v kratkem času privozila prednost 49 sekund. Kmalu je postalo jasno, da jih skupina zadaj ne bo uspela ujeti pred ciljem in da je potrebno zmagovalca iskati znotraj ubežnikov.

Vzponi so odnesli vse prave šprinterje, vključno z lanskim zmagovalcem Elio Vivianijem ter domačim junakom Calebom Ewanom, tako da med ubežniki ni bilo izrazitega favorita. Še največ možnosti je imel Daryl Impey, ki pa se 1,4 kilometra pred ciljem ni uspel priključiti napadu Driesa Devenynsa in Pavela Sivakova. Dvojica je ušla za le nekaj deset metrov, uradni časomerilci so jima pripisali osem sekund prednosti, a se je izkazalo, da bo, zaradi nesodelovanja in spogledovanja v četverici zadaj, tudi tako mala prednost zadostovala.

Sivakov in Devenyns sta tako v zadnjih 500 metrih ugotovila, da je zmaga njuna in začelo se je taktiziranje, kdaj sprožiti svoj šprint. Pravilno se je odločil Devenyns, ki je sto metrov do cilja napadel prvi in si privozil odločilnih nekaj metrov prednosti, ki so mu prinesli nepričakovano zmago.

Na dirki je imela svoja predstavnika tudi Slovenija, v dresu Bahrain – McLarena sta vozila Luka Pibernik in Domen Novak. Prvi je končal na dobrem 31. mestu, državni prvak Domen Novak pa dirke ni dokončal.

Vrhunci dirke.

KONČNI REZULTATI:

1. DEVENYNS Dries (Deceuninck-Quick Step)
2. SIVAKOV Pavel (Ineos)isti čas
3. IMPEY Daryl (Mitchleton-Scott)+ 0:04
4. KEUKELEIRE Jens (EF Pro Cycling)isti čas
5. VAN BAARLE Dylan (Ineos)isti čas
6. MCCARTHY Jay (Bora-hansgrohe)isti čas
7. EWAN Caleb (Lotto Soudal)+ 0:25
8. HALLER Marco (Bahrain – McLaren)isti čas
9. VIVIANI Elia (Cofidis)isti čas
10. YATES Simon (Mitchleton-Scott)isti čas
31. PIBERNIK Luka (Bahrain – McLaren)+ 0:50
NOVAK Domen (Bahrain – McLaren)odstop
Prejšnji članekFuglsang obtožen dopinške afere
Naslednji članekZačetek Toura 2021 na Danskem