Deceuninck-Quick Step izkoristil zatišje pred jutrišnjo nevihto

Mikkel Honore je v družbi klubskega kolega Josefa Černyja prvi prečkal ciljno črto pete etape Dirke po Baskiji. Dvojec Deceuninck-Quick Stepa je celoten dan preživel v begu, na koncu pa se znebil tudi preostalih ubežnikov in sam pripeljal v zaključne kilometre. Slovenska asa sta preživela miren dan v glavnini.

Najlažja etapa na letošnji izvedbi Dirke po Baskiji je pričakovano ponudila manj akcije, kot smo jo videli pretekle dni. Favoriti so dan izkoristili za regeneracijo in skušali prihraniti prepotrebno moč za jutrišnjo kraljevsko etapo.

Šesterica ubežnikov se je že kmalu po štartu oddaljila od tekmecev in si privozila največjo prednost dveh minut in pol. Nihče v ospredju sicer ni bil nevaren v skupni razvrstitvi, a glavnina jih je vseeno držala na varni razdalji in upala, da bodo ujeti pred ciljem.

Ko je dobrih 30 kilometrov pred ciljem prednost ubežnikov padla pod minuto, se je zdelo, da je begu odbila zadnja ura. A nato so ubežniki začeli obračunavati med seboj, ekipe v ozadju pa niso želele trošiti prepotrebne moči. Prednost Mikkela Honoreja (Deceuninck-Quick Step), Josefa Černyja (Deceuninck-Quick Step) in Juliena Bernarda (Trek-Segafredo), ki so kot edini še preživeli v begu, je posledično ponovno narasla in etapna zmaga je bila na dosegu roke.

Kolesarja Deceuninck-Quick Stepa sta bila v številčni prednosti, kar sta s pridom izkoristila in se znebila Bernarda. Sama sta nato nadaljevala pot proti cilju in v zaključek prišla slabe pol minute pred glavnino. Ekipni dogovor je zmago danes namenil Honoreju, Černy pa je v cilj zapeljal nekaj centimetrov za njim.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE Emirates) sta danes preživela miren dan. Celoten dan sta bila varno skrita v glavnini, s katero sta naposled zapeljala v cilj. Roglič je zasedel 7. mesto, Pogačar pa je bil uvrščen tri mesta nižje.

V skupnem seštevku pri vrhu ni sprememb. Pred odločilnim dejanjem dirke še naprej vodi Brandon McNulty (UAE Emirates) pred Primožem Rogličem, ki zaostaja 23 sekund. Pogačar je na petem mestu in za moštvenim kolegom zaostaja 43 sekund.

Prejšnji članekSobotna etapa bo razkrila, kdo je imel prav
Naslednji članekV Belgiji nastaja prva zaporniška e-kolesarska ekipa