Decembra prvo virtualno kolesarsko svetovno prvenstvo

Zwift je razkril, da bo 9. decembra v sodelovanju z mednarodno kolesarsko zvezo izpeljal prvo kolesarsko svetovno prvenstvo v e-športu. Zmagovalcu virtualne dirke bo podeljena virtualna mavrična majica, ki bo eno leto krasila njegovega avatarja v igri.

Na virtualnem svetovnem prvenstvu so svoj nastop potrdili številni zvezdniki cestne karavane. Med moškimi se bodo na štartu pojavili Rigoberto Uran, Victor Campenaerts, Esteban Chaves, Tom Pidcock, Alberto Bettiol in Lawson Craddock. Ženske dirke pa se bodo udeležile Annemiek van Vleuten, Ashleigh Moolman Paiso in Anna van der Breggen.

Nastop ima zagotovljenih dvajset držav, organizatorji pa bodo podelili tudi nekaj povabil. Končna kvota nacionalnosti bo tako poskočila na dvaindvajset. Povabila bodo v večini pripadla e-športnikom, ki se redno udeležujejo virtualnih dirk. Sodelovali bodo Ollie Jones (Nova Zelandija), Lionel Vujasin (Belgija) in med dekleti Cecilia Hansen (Švedska).

Zmagovalec virtualnega svetovnega prvenstva bo prejel majico svetovnega prvaka za svojega avatarja v igri. Dobil pa bo tudi majico v fizični obliki, to bo lahko nosil na naslednjih virtualnih dirkah. Majica bo opremljena z mavričnim trakom, ki pa bo »kockast« in na ta način ponazarjal, da gre za virtualni naslov.

Majica virtualnega svetovnega prvaka. (vir: twitter)

»To bo prvi dogodek te vrste in verjamem, da bo začrtal smernice za prihodnost športa in tekmovanj. Ni dvoma, da bo tehnologija igrala vse bolj pomembno vlogo in to tekmovanje lepo združuje tehnologijo in to, kar po navadi pojmujemo kot fizični šport,« je povedal direktor Zwifta Eric Min.

Ideja o virtualnem svetovnem prvenstvu se je pojavila že po lanskem »pravem« svetovnem prvenstvu v Yorkshiru, torej že pred epidemijo Covida. Letos se je ta oblika dirkanja močno razširila, saj je predstavljala edino možnost dirk. Tako smo v virtualnem svetu lahko spremljali Dirko po Flandriji, Dirko po Švici in tudi Dirko po Franciji. Na njih so v večini sodelovali zvezdniki svetovnega kolesarstva, med njimi tudi nekaj Slovencev.

Svetovno prvenstvo bo potekalo v virtualnem mestu Watopii, na obrnjeni trasi osem. Gre za 50 kilometrov dolg krog, ki se konča s ciljnim vzponom. Kolesarji bodo morali premagati 483 višinskih metrov, večino v zadnjem kilometru, ko se cesta dviga s povprečnim naklonom 5,5 odstotka.

Vsi kolesarji bodo tekmovali na s strani Zwifta določenem uradnem pametnem trenažerju. Gre za Garmin Tacx Neo 2T.

Prejšnji članekDružinske vezi v svetu kolesarstva
Naslednji članekFroome se bo januarja prvič predstavil novim sotekmovalcem