Davide Rebellin po 31 letih pomahal v slovo profesionalnemu kolesarstvu

Italijanski kolesar Davide Rebellin je odvozil svojo zadnjo profesionalno dirko v karieri. Pri 51 letih je sklenil, da ima dovolj življenja profesionalnega kolesarja, a s športom še naprej ostaja povezan na amaterski ravni.

Nedeljska preizkušnja Veneto Classic je bila za Davida Rebellina posebna. Bila je namreč njegova zadnja dirka v profesionalni karieri, na kateri je skušal še zadnjič doseči dober rezultat in se posloviti v slogu največjih kolesarjev sveta.

Organizatorji so se poklonili Italijanu in mu pred začetkom namenili nekaj minut, v katerih se je postavil na čelo skupine in poziral objektivom.

Ko se je dirka začela, se ostali kolesarji niso preveč obremenjevali s slovesom Rebellina. Dirka je pričakovano potekala po ustaljenih smernicah, le 51-letnik si je v mislih vrtel zgodbe, ki jih je preživljal v zadnjih 31 letih na kolesu.

“Vesel sem, da imam priložnost slovesa in zahvale na dirki, ki poteka po mojih cestah,” je pred začetkom povedal Rebellin.

“To bo zelo posebnih 190 kilometrov, med katerimi me bodo zagotovo prevzela čustva. Imel bom priložnost in čas, da se ozrem na preteklost in se spomnim vseh dobrih in slabih časov, ki so okaraktezirali mojo kariero. Prav tako želim izkoristiti možnost za uživanje v podpori navijačev.”

Davide Rebellin je še zadnjič pozdravil domače navijače. (vir: twitter)

Italijan je pred začetkom napovedal, da si želi na zadnji dirki tudi resno tekmovati in se boriti za visoka mesta. To mu je do neke mere naposled tudi uspelo. V igri za zmago sicer ni bil, saj je v cilj prišel 4 minute za zmagovalcem Marcom Hirschijem (UAE Emirates), kar je zadostovalo za 30. mesto.

“Moja krasna avantura se končuje, polna močnih čustev in lepih spominov, ki jih bom hranil v srcu,” je po dirki na svojem Instagram profilu zapisal 51-letnik

Rebellin je v svoji karieri prišel do 61 zmag, pri čemer je najbolj ponosen na uspeh z Liege-Bastogne-Liege in treh zmag z Valonske puščice. Podpisal se je tudi pod skupno zmago na Tirreno-Adriatico in Pariz-Nica.

Kariera Italijana ima tudi črno piko. Leta 2009 je dobil dvoletno prepoved dirkanja zaradi pozitivnega dopinškega testa na olimpijskih igrah v Pekingu. Tam je na cestni dirki prišel do srebrne kolajne, ki mu je bila kasneje odvzeta. Po povratku v karavano leta 2011 je njegova kariera začela upadati in nikoli se ni več vrnil v katero izmed ekip World Toura.

Končala se je torej ena najdaljših karier v karavani. Vendar pa Rebellin ne namerava končati svoje kolesarske poti. Res, da ne bo več dirkal profesionalno, a dirkam se ne bo odpovedal. Kot je povedal v izjavi za ekipo, bo ‘kolesarjenje še naprej del mojega življenja in vsakdana’. V prihodnje se bo posvetil gravel dirkam, ki postajajo vse bolj priljubljene.

Prejšnji članekPatrick Lefevere: “Lažje je osvojiti Dirko po Franciji kot Dirko po Španiji”
Naslednji članekFrancozinja navdušila z glasnim petjem himne po osvojeni kolajni