David Gaudu stopil prednost Tadeja Pogačarja, v šprintu najboljši Kooij

Peta etapa dirke Pariz-Nica je postregla s šprintom glavnine, v katerem je bil najboljši član Jumbo-Visme Olav Kooij. Zanimivo dogajanje pa smo pospremili že na letečem cilju, kjer je David Gaudu ugnal Tadeja Pogačarja in mu odščipnil 4 sekunde prednosti.

Ravninska etapa z nekaj manj kot 2000 višinskimi metri se je pričakovano zaključila s šprintom glavnine. Po precej pasivni vožnji glavnine v zadnjih kilometrih se je o vsem odločalo na ciljni ravnini, kjer je delo najbolje opravil Olav Kooij (Jumbo-Visma) in tako poskrbel za popoln dan nizozemske ekipe.

Nizozemec je bil tokrat hitrejši od Madsa Pedersena (Trek-Segafredo), ki je prvi začel s šprintom, a kot se je izkazalo nekoliko prehitro. Dancu bo v tolažbo dejstvo, da je ohranil zeleno majico najboljšega po točkah, kjer ima dve točki naskoka pred Kooijem.

S pogumnim napadom je sicer tik pred ciljem poskusil Ben Swift (Ineos Grenadiers), a Britancu so moči pošle mnogo prezgodaj in 300 metrov pred ciljem ga je glavnina že ujela. Britanska ekipa tako še naprej ostaja brez uspeha in lahko le upa, da v naslednjih etapah »rešijo« dirko.

Pogačar zaprt in ob sekunde

Tako kot vsak dan smo tudi danes na letečem cilju spremljali boj favoritov za odbitne sekunde. Zopet se je ponje podal tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je bil v preteklih dneh precej uspešen pri njihovem lovljenju, danes pa se mu ni izšlo povsem po načrtih.

V šprint se je tokrat vmešal tudi David Gaudu (Groupama-FDJ), ki je po včerajšnji predstavi začutil svojo priložnost in skuša pred gorskim zaključkom dirke ostati čim bližje Slovencu. Francoska ekipa mu je tako namenila lead-out, ki ga je s pridom izkoristil in osvojil maksimalnih 6 odbitnih sekund.

Na drugem mestu je leteči cilj prečkal Arnaud Demare (Groupama-FDJ), ki je tako še dodatno pomagal Gauduju.

Tretje mesto in dve odbitni sekundi pa je osvojil Pogačar, ki bi verjetno lahko končal celo višje, a ga je Demare v šprintu nekoliko zaprl in Pogačar ni mogel povsem pohoditi pedal. Prednost v skupnem seštevku se je tako stopila na vsega šest sekund, ki jih bo Slovenec skušal povečati v naslednjih dneh.

Prejšnji članekIzjemni Primož Roglič v svojem slogu do velike zmage
Naslednji članekVeter odpihnil 6. etapo dirke Pariz-Nica