Dave Brailsford se boji, da ga bodo zdravstvene težave prisilile v pokoj

Dave Brailsford je zadnjih enajst let alfa in omega britanske zasedbe Ineos. Pod njegovim vodstvom je moštvo osvojilo 12 Grand Tourov, a vsi ti uspehi so pri Britancu terjali davek. Zadnja leta se bori z različnimi zdravstvenimi težavami in ob pojavi novih težav se bo moral umakniti s sveta kolesarstva.

Leta 2019 je Dave Brailsford uspešno premagal raka na prostati, a zdravje mu je ponovno zagodlo že dve leti kasneje. V začetku leta je imel težave s srcem, zaradi katerih je moral prestati operacijo.

Britanec opozorilne znake telesa jemlje resno. Zaveda se, da takšnega tempa stresnega življenja ne bo mogel nadaljevati v nedogled in ob naslednjem »kriku« telesa, bo svoje mesto v ekipi odstopil nekomu drugemu.

»Če pride do nadaljnjih zdravstvenih težav, potem ne bom mogel nadaljevati. To mi je jasno,« je dejal v pogovoru za Guardian po koncu Dirke po Franciji. Na njej se je pojavil šele na zadnji etapi, medtem ko se je večino dirke držal precej v ozadju.

»Skušam gledati nase, a tu sem, da pomagam drugim, da jih vodim in podpiram. Če pride do trenutka, ko začneš sebe podpirati bolj kot druge, potem je čas, da se umakneš.«

Dave Brailsford je moštvo vodil tudi v času največjih uspehov Chrisa Frooma. (vir: twitter)

Brailsfordu sta dogodka preteklih let dala misliti. Čeprav poudarja, da je še vedno lačen zmag in bi rad še naprej vodil ekipo, pa mu tega telo morda ne bo več dovolilo.

»Ko imaš v razmiku dveh let dve življenjsko ogrožajoči težavi, potem se začneš spraševati, kaj sledi. Rak je bil grozen, a obvladljiv, medtem ko sem imel ob srčnih težavah drugačne občutke, veliko strašnejše. Začneš se spraševati: ‘Kako dolgo bo zdravje zdržalo?’«

Srčne težave Brailsforda so sicer sovpadale z zasliševanji Richarda Freemana, nekdanjega zdravnika moštva Sky in britanske kolesarske zveze. Britanec je bil kasneje spoznan za krivega naročanja testosterona za neimenovanega kolesarja.

Brailsford o Freemanu ni želel govoriti, a poudarja, da stres igra veliko vlogo pri njegovi službi. »Gre za stresno službo, to spada zraven,« je povedal in nadaljeval, da je bil v preteklosti večkrat povezovan z različnimi (neutemeljenimi) sumi.  

»Ne le zadnje leto, ampak kar zadnjih 10 let. Ko si uspešen, kot smo mi, te čaka veliko vprašanj. To je del službe in moraš biti trdoživ, da se spopadeš s tem,« je še dodal.

Prejšnji članekZgodba Jonasa Vingegaarda – iz ribarnice na stopničke Tour de Franca
Naslednji članekPogačar prvi kolesar sveta, Roglič po 75 tednih padel z vrha