Današnja kraljevska etapa izgubila 60 kilometrov in dva prelaza

Organizatorji Dirke po Italiji so sporočili, da bo današnja kraljevska etapa doživela veliko spremembo. Zaradi slabih vremenskih razmer bosta izpadla prelaza Fedaia in Pordoi, kar bo traso skrajšalo z 212 na 155 kilometrov.

Še pred začetkom 16. etape, ki bi bila s 5700 višinskimi metri upravičeno označena za kraljevsko, so organizatorji sporočili, da bo prišlo do spremembe. Zaradi napovedanega dežja in snega v visokogorju bodo izpustili dva prelaza, ki bi presegla nadmorsko višino 2000 metrov.

Iz etape sta tako odpadla prelaza Fedaia in Pordoi, slednji bi bil tudi Cima Coppi (najvišja točka) letošnjega Gira.

Etapa se bo skladno s predvidevanji začela v Sacilu in končala v smučarskem središču Cortina d’Ampezzo. Spremenjena bo torej le trasa med obema točkama, ki bo karavano peljala po krajši in veliko bolj ravni poti skozi Dolomite.

Spremenjena trasa 16. etape. (vir: twitter)

Kolesarje danes tako čaka začetni vzpon prve kategorije na La Crosetto, sledi spust in dolgo približevanje zadnjemu vzponu dneva na 2233 metre visoki prelaz Giau. Z vrha nato kolesarje čaka še 20 kilometrov spusta do ciljne črte.

»Naš glavni cilj je zagotoviti, da kolesarji varno pridejo v Milano. Vremenske razmere bodo morda dobre, a ne moremo predvideti, kako se bo napoved spreminjala. Odločili smo se, da je bolje imeti kratko intenzivno etapo, kot da se spopademo z zapleteno situacijo. Zato smo prečrtali dva dolga spusta,« je odločitev pojasnil direktor dirke Mauro Vegni.

Prejšnji članekSlovenski praznik v Goriških brdih dobil Victor Campenaerts
Naslednji članekGeorge Bennett se je v zahvalo moštvenemu kolegu dvakrat povzpel na Zoncolan