Dan Martin na Tour le dva tedna po zlomu ključnice

Kolesarji veljajo za ene izmed najbolj trdoživih športnikov, včasih tudi za ene izmed najbolj norih. Z obema pridevnikoma bi lahko opisali tudi Dana Martina, ki se bo v soboto podal na tritedensko Dirko po Franciji, čeprav je le dva tedna nazaj utrpel zlom ključnice.

Dan Martin se je v drugi etapi Kriterija Dofineja znašel na tleh. Šlo je za tipično kolesarsko poškodbo. Pri veliki hitrosti je padel preko krmila, se z rokami skušal ujeti in pri tem zlomil ključnico. Etapo je sicer dokončal, a kasnejše preiskave so pokazale zlom, zaradi katerega je zapustil dirko in se z mislijo na Tour osredotočil na okrevanje.

V štirinajstih dneh se zaceli redkokateri zlom, tudi Martinov se verjetno še ni, a Irec se bo v soboto vseeno pojavil na štartu Toura v Nici. Na njem bo napadal etapne zmage, saj so pri Israel Start-Up Nationu ocenili, da resnih možnosti za visoko uvrstitev v skupnem seštevku nima.

Ob Martinu bodo na tritedensko pot po Franciji zapeljali še Andre Greipel, Ben Hermans, Nils Politt, Hugo Hofstetter, Tom Van Asbroeck, Krists Neilands in Guy Niv.

»Bila je dokaj resna poškodba,« je povedal Martin. »V relativnem smislu je bila majhna, saj sem bil po treh dneh že na kolesu in sem vozil brez večjih težav. A še vedno imam zlom, torej je še daleč od želenega

Martin obžaluje odstop na Dofineji, saj so prav zadnje tri etape predstavljale ključne dirke v pripravi na Dirko po Franciji. Col de la Madeleine, ki je bil vključen v tretjo etapo, in Col de la Colombiere, na katerega so kolesarji vozili peti dan, sta dva izmed vzponov, ki bosta vključena tudi na Touru. Martinova izguba je torej dvojna, ne le, da je izgubil fizično pripravo, onemogočen mu je bil tudi ogled dveh morda celo ključnih vzponov v boju za etapno zmago na Touru.

»Odsotnost na pomembnih etapah Dofineje je bil udarec za naše priprave. A se zgodi in na srečo sem sedaj na štartni listi – to je najpomembneje. Ne bi bil tukaj, če ne bi bil fizično zdrav in zmožen dirkati. Nikoli ne bi ekipnim kolegom odvzel možnosti dirkati na Touru, če ne bi bil popolnoma zdrav.«

Dan Martin je po letošnjem prestopu v vrste Israel Start-Up Nationa zopet našel prave dirkaške občutke. Po dveh dokaj neuspešnih letih v dresu UAE Emiratov, kjer se je trudil priti do vidnega rezultata, a mu je ta vselej spolzel med prsti, je Irec letošnjo sezono začel povsem drugače. Zmage sicer še nima, a so se njegovi rezultati vztrajno dvigali. Če je 34-letnik zares zdrav, lahko v Franciji resno kandidira za katero izmed etapnih zmag.

Prejšnji članekJumbo-Vismo in Ineos čaka finančna kazen
Naslednji članekRoglič potrdil nastop na Dirki po Franciji