Dan D za Rogliča, Pogačarja in slovensko kolesarstvo nasploh

Le še nekaj ur nas loči do sklepnega dela letošnje Dirke po Franciji. Jutri je sicer na vrsti še zadnja etapa, a kdor bo danes zvečer zaspal z rumeno majico, bo zmagovalec francoske pentlje. Verjamemo, da bo to eden od slovenskega dvojca, ki ga sestavljata Primož Roglič in Tadej Pogačar.

ŠTARTNE ČASE NAŠIH KOLESARJEV NAJDETE NA DNU ČLANKA

Slovenci kronometrske preizkušnje pričakujemo veliko bolj sproščeno kot nekateri drugi narodi, predvsem Kolumbijci. Naša dva asa se namreč odlično znajdeta v bitki s štoparico in pričakovati gre, da bosta danes zadržala svoji mesti v skupnem seštevku.

Seveda bo na 36,2 kilometra dolgi trasi mnogo pasti, ki bodo prežale na kolesarje. Počena guma, okvara menjalnika, napačno ocenjen ovinek in še kaj se lahko zgodi vsakemu v karavani. Upamo torej, da se bosta Roglič in Pogačar uspešno izognila vsem težavam in bodo na rezultat vplivale le njune noge.

Primož ali Tadej?

Po včerajšnjih izjavah ob koncu dneva smo lahko zaznali, da je slovenski dvojec dobro pripravljen. Morda nekoliko bolj sveže deluje Roglič, ki je tudi na splošno odtenek boljši kronometrist od mlajšega tekmeca. Sicer je Pogačar slavil na državnem prvenstvu v vožnji na čas, a tista trasa je bila povsem drugačna, kot bo današnja. Danes morajo kolesarji najprej prevoziti 30 kilometrov ravnine, šele nato pa se začnejo vzpenjati.

Zdi se, da sta prvi dve mesti v Parizu že oddani, vprašanje je le, kdo bo na katerem. Na tretjem mestu trenutno sedi Miguel Angel Lopez, ki za Pogačarjem zaostaja 30 sekund in bi ga teoretično še lahko ogrozil, a Kolumbijec je veliko slabši kronometrist kot Pogi.

Pogačar je aktualni državni prvak v vožnji na čas. vir: twitter

Napeto bo tudi v boju za stopničke

Zanimiv boj se bo bil za tretje mesto. Richie Porte letos vozi najboljšo Dirko po Franciji v svoji karieri in pred današnjo etapo zaseda četrto mesto. Sploh prvič v karieri si želi stopiti na zmagovalni oder katerega izmed Grand Tourov, a za to bo moral odpeljati zares dober kronometer.

Porte za Lopezom zaostaja minuto in 39 sekund. Zdi se, da bi na povsem ravninskem kronometru Avstralec to razliko zmanjšal dokaj lahko. Današnji vzpon je torej voda na mlin Lopeza ter tudi vseh ostalih slabših kronometristov. Zaostanke iz ravninskega dela bodo zmanjševali v vožnji navkreber in na ta način najverjetneje pridobili nazaj kar nekaj sekund.

Zmagovalca gre iskati nižje na razpredelnici

Mnogi kolesarji, ki so povsem na vrhu generalne razvrstitve, bodo danes kandidati za etapno zmago. Tu so že omenjeni Roglič, Pogačar, Porte, visoko bosta meril tudi Tom Dumoulin in Adam Yates. A zdi se, da kronometre v tretjem tednu osvajajo specialisti za vožnjo na čas, ki jih v skupni razvrstitvi najdemo veliko nižje na lestvici.

Nevarni bodo mnogi, izpostaviti pa je potrebno predvsem Wouta van Aerta, ki je eden najboljših kronometristov sveta, hkrati pa je dokazal, da mu tudi vožnja v klanec ni tuja. Jumbo-Visma ima tako v ognju kar tri železa in prav lahko se zgodi, da vidimo trojno zmago nizozemskega moštva.

V ožji krog favoritov spada tudi Van Aert. vir: twitter

Visoko bodo merili še Soren Kragh Andersen, ki bo upal, da včeraj ni porabil preveč energije, pa Remi Cavagna, ki je včeraj prav tako bežal. Nato so tu še Lennard Kamna, Max Schachmann, Michal Kwiatkowski in Thomas De Gendt, če naštejemo le nekatere, ki bi danes lahko posegli visoko.

Glavno vprašanje: menjati kolo ali ne?

Mnogo črnila je že bilo prelitega okoli letošnjega dokaj nenavadnega kronometra. Zaključni vzpon ga namreč naredi zelo netipičnega, zato mnogi ne vedo kaj pričakovati. Najbolj pereče vprašanje zadnjih dni je zagotovo menjava kolesa, torej ali bodo kolesarji pred vzponom presedlali na navadno kolo in se do cilja vzpeli z njim.

Kolesarji so že nekaj dni prej morali odgovarjati na vprašanja o menjavi, a so bili vsi zelo skrivnosti. Tudi Tadej Pogačar je včeraj po etapi dobil vprašanje ali bo menjal kolo in premeteno odgovoril: »To boste videli jutri po televiziji.«

Za uspešno izvedbo kolesar potrebuje okoli 20 sekund časa, ki jih na 6-kilometrskem klancu zagotovo lahko pridobi nazaj. Večina karavane se bo zato najverjetneje ustavila ob vznožju, hitro zamenjala kolo in klanec odpeljala z navadnim kolesom.

Najstrmejše bo povsem pod vrhom

Prvih 30 kilometrov današnje trase bo zelo ravnih, nato pa se začne odločilni vzpon. Šest kilometrov s povprečnim naklonom 8,5 odstotka bo odločalo o zmagovalcu. Klanec je dokaj enakomeren, naklon je stalno med 7 in 9 odstotki, nato pa kolesarji zapeljejo v zadnji kilometer.

Zadnjih 1000 metrov se teorija o enakomernosti klanca poruši. Nekaj več kot pol kilometra do cilja se cesta poravna in ravna ostane 100 metrov, nato pa se še zadnjič postavi pokonci. Tokrat najstrmeje, naklon poseže po 22 odstotkih, ki bodo v vijuganje prisilili marsikaterega kolesarja.

Štartni časi naših kolesarjev

  • Luka Mezgec – 14:28:30
  • Matej Mohorič – 14:43:30
  • Jan Polanc – 15:52:00
  • Tadej Pogačar – 17:12:00
  • Primož Roglič – 17:14:00

Prejšnji članekKragh Andersen zopet nadigral konkurente, Mezgec ponovno drugi
Naslednji članekNemogoče je postalo mogoče, Pogačar je postal zmagovalec Toura