Colnago na dražbo postavlja digitalno fotografijo unikatnega kolesa

Italijanski proizvajalec koles Colnago je ustvaril novo kolo. Za razliko od preteklih ta ne obstaja v fizični obliki, pač pa ga bo ponosni lastnik lahko gledal le na ekranu.

Pri Colnagu so stopili v korak s časom in se pridružili svetu NFT-jev, ki so lani doživeli pravi razcvet. Za digitalnim kovancem, ki bo kupcu omogočal, da se okliče kot lastnik edinstvene izdaje, se skriva digitalna fotografija Colnaga C64 NFT.

Izklicna cena na dražbi, ki bo potekala 11. maja, znaša 5515 €, kar je toliko, kot znaša prodajna cena Colnaga C64. A za razliko od njega, modela C64 NFT ne boste mogli nikoli zapeljati naokoli.

»Najboljša stvar pri C64 NFT-ju je ta, da okvir ne bo nikoli narejen v fizični obliki – vedno bo le digitalen,« je razkril Colnagov direktor marketinga Manolo Bertocchi.

Zakaj sploh gre?

NFT oziroma »non-fungible tokens« so kriptožetoni, ki so navadno nosilci lastniških pravic različnih digitalnih umetniških del. Lastnik žetona velja za edinega lastnika določene umetnine, kljub temu da do nje lahko dostopajo vsi udeleženci interneta.

Zgodba je torej podobna kot v svetu fizičnih umetnin. Če vzamemo za primer sliko Mona Lise. Praktično vsak človek na svetu si jo lahko ogleda na internetu ali njen ponatis obesi na steno svojega domovanja. A na svetu je le ena originalna slika Mona Lise in le en njen lastnik. Prav originalna slika je vredna milijone, medtem ko so vsi ponatisi praktično brez vrednosti.

Tako kot za Mona Liso, bo 11. maja tudi za Colnagov C64 NFT ostal le en pravi lastnik digitalne umetnine, vsi ostali pa si bomo ogledovali le nevredne ponatise barvnega okvirja Colnaga.

Za vse, ki za fotografijo kolesa niste pripravljeni plačati nekaj tisočakov, jo lahko najdete tukaj, prav tako pa je dostopen tudi kratek video vrtečega se kolesa.

Le prvi korak v prihodnost?

Colnago je prvo podjetje v kolesarskem svetu, ki se je podalo na pot izdaje NFT-jev. A Bertocchi verjame, da bodo njihovemu zgledu kmalu sledila tudi ostala podjetja.

»Colnago ima skoraj 67 let zgodovine inovacij na trgu, ki so kasneje postale splošno uporabljene in NFT umetnine niso nič drugačne,« je pojasnil.

V prihodnjih letih bomo torej lahko spremljali razcvet prodaje digitalnih umetnin, a najprej bo potrebno videti, koliko Colnagovih oboževalcev bo pripravljeno seči globoko v žep za fotografijo kolesa.  

Prejšnji članekIzjemen šprinterski vlak Samu Bennettu pomagal do otvoritvene zmage na Portugalskem
Naslednji članekDirka po Sloveniji: Mikel Landa prihaja v Slovenijo, Pogačar se še dogovarja