Cofidis naznanil ustanovitev ženske ekipe v letu 2022

Francosko moštvo Cofidis je naznanilo širjenje svojih vrst. V letu 2022 bodo namreč ustanovili žensko ekipo, ki bo dopolnila že obstoječe moško in parakolesarsko moštvo.

Predsednik ekipe Thierry Vittu je na virtualni predstavitvi moške in parakolesarske ekipe naznanil, da se bo moštvu v prihodnje pridružil tudi »ženski oddelek«.

»Po navadi rad povem, da morajo biti športne ekipe odraz podjetja Cofidis. Imamo moško in parakolesarsko moštvo, ki dobro predstavljata del podjetja, a v njem je zaposlenih 5500 ljudi, med katerimi so v večini ženske. Nekaj torej manjka,« je povedal Vittu.

»Od leta 2022 naprej bomo imeli žensko ekipo, ki bo del Cofidisove skupine. Letos je še ne bo, saj potrebujemo čas za ustanovitev in nabiranje virov, a v letu 2022 jo bomo zagotovo imeli,« je še dodal.

Cofidis bo tako postal osmo World Tour moštvo, ki bo poleg moške ekipe imelo tudi žensko. Že nekaj let se s tem lahko pohvalijo pri Lotto Soudalu, BikeExchangu, DSM-ju, Trek-Segafredu, Movistarju, Groupami-FDJ, v letošnji sezoni pa so žensko ekipo ustanovili tudi pri Jumbo-Vismi.

Cofidis v zadnjih letih doživlja velik napredek. Lansko sezono so prvič nastopali v World Tour razredu, a je bila krstna sezona med elito, po besedah Vittuja, »porazna«. Francosko moštvo je v celotnem letu na svoj račun nabralo le dve zmagi, a prav nobena izmed njiju ni bila dosežena na dirki najvišjega ranga.

Pred lansko sezono sta moštvo okrepila Elia Viviani in Guillaume Martin. (vir: twitter)

Francozi so sicer pred lansko ekipo svoje vrste okrepili z Elio Vivianijem in Guillaumom Martinom. Visoka pričakovanja so gojili predvsem do prvega, ki pa ni upravičil svojega statusa. V celotni sezoni namreč ni zabeležil niti ene zmage. Italijanski šprinter želi leto 2020 čim prej pozabiti in se osredotočiti na prihajajočo sezono, v kateri bo eden prvih ciljev dirka Milano – San Remo.

»Leto 2020 je bilo zares čudno, a to ni izgovor, saj je veliko kolesarjev prišlo do zmage. Bilo je čudno, občutek, da ne zmagujem, je bil res čuden. Veliko smo govorili o pretekli sezoni, kaj smo naredili, kje smo se zmotili in te izkušnje nam bodo pomagale v prihodnje,« je povedal 31-letnik.

Nekaj več veselja je ekipi prinesel Guillaume Martin. Francoz je nase prvič opozoril na Kriteriju Dauphine, kjer se je veselil tretjega mesta, dobre predstave pa je nato kazal tudi na Dirki po Franciji. Vrhunec sezone je dosegel na zadnji dirki sezone – Vuelti – kjer se je veselil majice najboljšega hribolazca.

»Bilo je dokaj dobro leto, a nikoli nisem zmagoslavno dvignil roke v zrak. Ekipni cilj v novi sezoni je, da večkrat dvignemo roke v zrak,« je ob predstavitvi ekipe povedal Martin.

»Če si športnik, si zmage želiš bolj kot vsega ostalega. Bilo je čudno leto, a čutil sem, da se na področju hribolazcev gradi nekaj pozitivnega in v tej smeri želimo nadaljevati tudi v letošnji sezoni.«

Prejšnji članekEgan Bernal se je priprav na novo sezono lotil zelo zavzeto
Naslednji članekRoglič in druščina si bodo sami čistili hotelske sobe