Chris Froome še naprej sanja o Dirki po Franciji

Nekdaj prvo ime karavane Chris Froome je že videl najlepše trenutke kariere. Vse od grdega padca leta 2019 ni več na nivoju, ki ga je kazal nekoč in le redki še verjamejo, da se lahko bori za zmago na Dirki po Franciji. A eden izmed še verujočih je prav on sam.

Chris Froome je v nedeljo končal z Dirko po Romandiji, ki mu je znova vlila upanje. Po tem, ko ga je v peti etapi aprilske Dirke po Alpah “povozila” časovna zapora, je tokrat prikazal precej boljšo formo, čeprav je bil še vedno daleč od ospredja.

Švicarsko preizkušnjo je končal na 65. mestu, skoraj pol ure za zmagovalcem. A z rezultatom se ni obremenjeval, ključno je namreč bilo, da je v noge znova dobil prave občutke.

Britanec je po zaključnem kronometru v pogovoru z VeloNewsom predstavil svoj pogled na minulo dirko, ki jo pod črto označuje za zelo dobro.

Danes je bilo ključno, da sem pridobil izkušnje. Na dirki jasno nisem bil zaradi rezultata in boja za skupni seštevek, ampak za to, da se aktiviram, opravim ogled proge in pristopim k dirki, kot da bi se potegoval za skupni seštevek,” je povedal 36-letnik.

Froomu se začetek sezone ni odvijal po načrtih. Že zgodaj se mu je pojavila bolečina v kolenu, ki ga je prisilila v daljši počitek. Tako je na prvi dirki nastopil šele konec marca, ko je bila bolečina povsem odpravljena.

Še vedno upam, da se bo stanje v naslednjih mesecih izboljševalo, kot se je že v preteklih tednih.”

Če primerjam stanje z lansko sezono, ko na vzponih nisem mogel držati stika in resno sodelovati v dirki, lahko s tokratne dirke potegnem ogromno pozitivnih vidikov. Prvič v dveh letih in pol sem občutil, da me nič ne zadržuje.”

Na splošno sem v zelo dobrem položaju. Vse, kar mi še manjka, je trdo delo in kilometrina. Na ta način bom prišel v formo za dirke.”

Za zdaj še ni jasno, ali bo Israel-Premier Tech v Francijo sploh poslal kolesarja, s katerim bi lovili uspeh v skupnem seštevku. Glede na stanje v karavani bi se namreč lahko celo odločili, da bodo na francoski pentlji le lovili etapne zmage.

Froome se s tem ne obremenjuje. Pripravljal se bo, kot da bo na Touru lovil skupni seštevek, kot je to v preteklosti počel že mnogokrat. Nenazadnje je prav v teh dneh v koledar dodal še Dirko po Španiji, za katero bo prav tako potrebna temeljita priprava.

Če pogledam katerokoli izmed let pred padcem, sem vedno potreboval nekaj časa, da sem stopnjeval formo za julij. Ugotovil sem tudi, da s takim pristopom lažje obdržim formo tudi poleti in na Dirki po Španiji.”

Moj cilj letos je, da postopno napredujem in na Dirko po Franciji pridem v najboljši možni formi. Nato se bom, glede na to, kako se bodo stvari odvijale, osredotočil na Dirko po Španiji.”

Delati moram en korak naenkrat, in preden pridem v dirkaško formo za Tour, me čaka še mnogo korakov. Treba je iti iz tedna v teden,” je še dodal.

Zadnjo zmago je Chris Froome dosegel maja 2018, ko se je podpisal pod edino skupno zmago na Dirki po Italiji, s katero je tudi izpolnil trojček zmag na Grand Tourih.

Prejšnji članekNa italijanski krog odhajata Jan Tratnik in Domen Novak
Naslednji članekVIDEO: Prerivanje privedlo do množičnega padca na ciljni črti