Chris Froome o disk zavorah: »Nisem 100-odstotno prepričan o njih«

Chris Froome je ob predstavitvenem videu Factor kolesa, na katerem bo nastopal v letošnji sezoni, odkrito priznal, da mu disk zavore niso blizu. Britanec bo letos prvič dirkal z diski, saj pri Ineosu še vedno zaupajo le klasičnim zavoram.

Štirikratni zmagovalec Dirke po Franciji se je pred sezono po enajstih letih pri Ineosu preselil k Israel Start-Up Nationu, kjer bo skušal ponovno najti formo za naskok na peto zmago na Touru. Menjava ekipe s seboj prinese tudi menjavo kolesa. Chris Froome bo Pinarello zamenjal za Factor.

Britanec je v kratkem videu predstavil letošnje kolo Factor OSTRO VAM. Nad večino komponent je navdušen, z veliko manj zanosa pa govori o disk zavorah. Zanje priznava, da so zelo zanesljive v vseh vremenskih pogojih, a ga skrbijo potencialne mehanične težave, za katere so bolj dovzetne kot klasične zavore.

Factor OSTRO VAM, na katerem bo letos nastopal Chris Froome. (vir: twitter)

»Nisem 100-odstotno prepričan o njih. Uporabljam jih zadnjih nekaj mesecev. Kar se tiče zanesljivosti, so super. Vedno se ustavim, ko se želim – v suhem ali mokrem vremenu – delujejo, opravijo nalogo, opravijo, za kar so mišljene,« je povedal Froome.

Veliko bolj pa ga skrbijo potencialne možnosti za težave, ki jih prinašajo disk zavore. Teh je po Froomovem mnenju v primerjavi s klasičnimi zavorami več.

»Osebno menim, da tehnologija za cestna kolesa še ni čisto tam, kjer bi morala biti,« je svoje pomisleke izrazil 35-letnik. Kot slabost je poudaril predvsem pregrevanje in zvijanje rotorja ter neenakomerno premikanje zavornih ploščic.

»Slabosti disk zavor: stalno drgnjenje, potencial za okvaro, pregrevanje, rotorji postanejo nekoliko zviti, ko si na spustih daljših od pet do deset minut in stalno zaviraš,« je svoje razmišljanje predstavil Froome.

»Menim, da je razdalja med zavoro in rotorjem še vedno premajhna. Prišlo bo do drgnjenja. En bat bo potisnil bolj kot drug. Doživel boš majhne težave. Menim, da se bat vedno ne vrne povsem nazaj, kot bi se moral. Pogosto bo vse delovalo pri mehaniku na stojalu. Na cesti pa je nato druga zgodba

Froome se zaveda, da je boj proti disk zavoram izgubljen in da se industrija premika v to smer. Kolesarji se bodo morali na to navaditi, saj bodo sčasoma vsi nastopali s to tehnologijo.

»Sprejmem, da je to smer, v katero želi iti industrija. Kolesarji se bomo morali na to privaditi in se jih naučiti uporabljati. Če še nisi na disk zavorah, je le še vprašanje časa, kdaj boš postal zastarel in boš prisiljen k njihovi uporabi.«

Factor OSTRO VAM, s katerim bo letos dirkalo moštvo Israel Start-Up Nation bo opremljeno s Shimano Dura Aceom. Diske in rotorje bo priskrbelo podjetje Swissstop, kletko menjalnika, nad katero je Froome izjemno navdušen, pa bo zagotavljalo podjetje Ceramicspeed. Kolo bo opremljeno tudi z merilcem moči znamke 4iiii in kolesarskim računalnikom Hammerhead Karoo 2.

Prejšnji članekUCI prepoveduje še kronometrski položaj na cestnem kolesu
Naslednji članekKolesarji z Dirke po Franciji bodo lahko nastopili na olimpijadi