Čas je za virtualno svetovno prvenstvo

Prišel je dan, ko se bodo kolesarji spopadli za virtualno mavrično majico. Sploh prvič v zgodovini bo namreč izpeljano kolesarsko virtualno svetovno prvenstvo.

Ženska dirka se bo pričela ob 14.45, moški pa se bodo na progo podali uro kasneje. Obe dirki si bo mogoče ogledati na Zwiftovem YouTube kanalu ali pa na njihovi Facebook strani.

Na štartu se bodo pojavila številna velika imena kolesarstva. Nekdanji svetovni in olimpijski prvaki se bodo podali v boj za virtualno in resnično mavrično majico. Prva trojica bo prejela tudi finančno nagrado. Zmagovalcu bo na račun kapnilo 8000€, drugo uvrščenemu 4000€ in tretjemu 2000€.

V moški konkurenci bo na štartu 78 kolesarjev. Večina jih prihaja iz vrst virtualnega kolesarstva, okoli 15 pa bo predstavnikov World Toura. Med favorite bosta zagotovo spadala specialista za vožnjo na čas Victor Campenaerts in Thomas De Gendt. Slednji je med prekinitvijo sezone na trenažeju celo razvil tako veliko moč, da je Zwift prekinil njegovo aktivnost.

Poleg Belgijskega dvojca bodo čast cestnih kolesarjev branili še Rigoberto Uran, Esteban Chaves, Daryl Impey, Michael Valgren, Tom Pidcock, Edvald Boasson Hagen, Dominico Pozzovivo, Jack Haig, Lawson Craddock, Alberto Bettiol ter še nekateri manj znani člani karavane.

Letos zaradi izrednih razmer kolesarji ne bodo tekmovali v istem prostoru. (vir: twitter)

Deklet bo nekoliko manj kot moških, na štartu se jih bo zbralo 54. Tudi v ženski konkurenci pa bomo lahko videli nekaj znanih obrazov s cestnega in dirkališčnega kolesarstva. Eni glavnih kandidatk za zmago bosta gotovo aktualna svetovna prvakinja Anna van der Breggen in nekdanja svetovna prvakinja Annemiek van Vleuten.

Odpisati ne smemo niti izjemne kronometristke Lise Brennauer in aktualne južnoafriške prvakinje Ashleigh Moolman Pasio. Visoko bosta merili tudi kolesarki, ki svoje uspehe dosegata na dirkališču. Elinor Barker je petkratna dirkališčna svetovna prvakinja, Kirsten Wild pa si je naslov privozila šestkrat.

Slovenci na nobeni izmed dirk ne bomo imeli svojih predstavnikov.

V preteklosti so virtualne dirke potekale na določenem kraju, kjer so bili vsi tekmovalci v istem prostoru. Zaradi stanja v svetu letos to seveda ni mogoče, zato bodo kolesarji tekmovali v udobju svojega doma. Pretekle dirke so nam pokazale, da lahko hitro pride do težav s povezavo, zato lahko le upamo, da bodo vsi kolesarji uspešno privozili do cilja in bo naslov pripadel najboljšemu med njimi.

Prejšnji članekKVIZ: Prejemniki Zlatega kolesa
Naslednji članekOkronana prva virtualna svetovna prvaka