Čas je za državno prvenstvo

Dolgo smo ga čakali in naposled le dočakali. Državno prvenstvo v cestni dirki se bo začelo danes ob 14.00 v Cerkljah na Gorenjskem in končalo z zaključnim vzponom do Ambroža pod Krvavcem. Glavna favorita za zmago sta Tadej Pogačar in Primož Roglič.

Sedem ravninskih krogov in nato 8,5 kilometra vzpona, ki bo najverjetneje dal končnega zmagovalca, bo sestavljalo 146 kilometrov dolgo traso državnega prvenstva. Na njem bomo lahko spremljali vse najboljše slovenske kolesarje.

Vse skupaj se bo začelo ob 14.00, ko se bodo na pot podali moški tekmovalci. Po odpeljanem četrtem krogu se bo moški glavnini priključila še ženska karavana. Cilj na Ambrožu pod Krvavcem se pričakuje okoli 17.30.

Profil trase državnega prvenstva. vir: twitter

Roglič, Pogačar ali kdo drug?

Vse od objave nove trase, se postavlja vprašanje, kdo bo novi državni prvak. Glavna favorita sta, zaradi težkega zaključnega vzpona, Primož Roglič in Tadej Pogačar. A tudi ekipa Bahrain McLarena, ki brani majico državnega prvaka, ima svojo računico. Na cesti bodo danes ena izmed najštevilčnejših ekip, njihov glavni cilj pa bo pod vzpon priti s karseda veliko prednostjo.

Največ stavijo na Mateja Mohoriča, ki bi si na ravninskem delu etape lahko pripeljal manjšo prednost. Kot je Gorenjec povedal na tiskovni konferenci, bi si želel nekaj več kilometrov pred vzponom. Te bi mu dali daljše okno priložnosti za uspešno izveden napad.

Če bo Mohorič lahko računal na izdatno pomoč ekipe, pa bo na dirki povsem osamljen Primož Roglič. Kot edini član Jumbo-Visme se bo moral v celoti zanesti nase in si v karavani iskati zaveznike. Kisovčan pravi, da je tega vajen, saj se zgodba ponavlja že zadnja štiri leta, odkar je prestopil k nizozemski ekipi.

Nekaj več pomoči lahko pričakuje Tadej Pogačar. Ne more si privoščiti razkošja Bahrain McLarena, a na cesti bo vseeno lahko računal na enega pomočnika. To bo Jan Polanc, ki bo glavni del moči skušal prihraniti za ciljni vzpon in tako Pogačarju pomagal pridobiti odločilno prednost.

Majico državnega prvaka bo branil Domen Novak. vir: Twitter

Tanja Žakelj upa na presenečenje

Trije krogi in zaključni vzpon bodo sestavljali 68 kilometrov dolgo žensko preizkušnjo. Aktualna državna prvakinja Eugenia Bujak bo skušala majico ohraniti še dodatno leto, a ji zaključni vzpon ne odgovarja.

Nekoliko bolj se je ob naznanitvi trase smejalo Urški Žigart, ki ji vožnja navkreber bolj leži. Članica Ale BTC Ljubljana si, tako kot njen izbranec Pogačar v moški kategoriji, lasti najhitrejši čas vzpona do Ambroža.

Na štartni listi se je letos znašla tudi Tanja Žakelj, ki bo gorsko kolo zamenjala s cestnim. Vožnje na klanec je navajena, a ne na cesti. Kranjčanka upa, da lahko pripravi presenečenje in si privozi naslov državne prvakinje tudi v nematični disciplini.

Prenos dirke

Prenos dirke bo v celoti omogočen na kanalu Tržič TV. V kolikor programa nimate v svoji programski shemi, si dirko za celo 5€ lahko ogledate tukaj.

Prejšnji članekMezgec povratek k dirkanju odprl z zmago
Naslednji članekRoglič v zadnjih metrih opravil s Pogačarjem