Caruso z vožnjo življenja do etapne zmage, Bernal tik pred skupno zmago

Damiano Caruso je zmagovalec 20. etape Dirke po Italiji. Član Bahrain Victoriousa si je privozil največji uspeh v karieri, ki ga bo jutri najverjetneje nadgradil z drugim mestom v skupnem seštevku. Egan Bernal je ob pomoči Danija Martineza storil dovolj, da je zadržal udobno prednost, ki mu obljublja skupno zmago.

Današnja etapa je za mnoge kolesarje predstavljala zadnjo možnost za spremembo v skupnem seštevku. Na treh vzponih prve kategorije je bilo pričakovati številne napade in gledalci nismo bili razočarani.

Drama se je začela že 50 kilometrov do cilja, ko je z akcijo poskušala trojica DSM-ja. Chris Hamilton in Michael Storer sta iz glavnine odpeljala Romaina Bardeta, kmalu pa so dobili družbo. Zabave namreč nista želela zamuditi niti Damiano Caruso in Pello Bilbao (oba Bahrain Victorious).

Skupinica v ospredju si je pripeljala nekaj prednosti in Egan Bernal (Ineos Grenadiers) se je moral s svojo ekipo odzvati. Prevzeli so pobudo na čelu glavnine in navijali tempo, a prednost se je ves čas gibala med 30 in 45 sekundami. Pomočniki Bernala so počasi odpadali in za trenutek se je zdelo, da bi akcija Carusa morda celo lahko uspela.

A nato je prišel na vrsto zadnji 7-kilometrski vzpon, kjer sta tudi Caruso in Bardet izgubila vse pomočnike, medtem ko je imel Bernal v ozadju pred seboj še vedno Danija Martineza (Ineos Grenadiers). Slednji se je danes izkazal z neverjetno vožnjo in je praktično sam nadziral ubežnika, Bernal pa je lahko hranil moči v njegovem zavetrju.

Prednost se je začela topiti in se ustalila pri okoli 25 sekundah in vse bolj je bilo jasno, da do večjih razlik ne bo prišlo. Dva kilometra do cilja je popustil Bardet in Caruso se je v špalirju domačih navijačev sam povzpel proti ciljni črti.

V ozadju je še vedno tempo navijal Martinez, ki je Bernala izpustil šele kilometer pred ciljem. Ta se je nato sam podal v lov za Carusom, a jasno je bilo, da ga danes ne bo ujel. Italijan si je tako uspel privoziti prvo etapno zmago na Grand Touru in se še utrdil na drugem mestu v skupnem seštevku.

Bernal je ciljno črto prečkal kot drugi s 24 sekundami zaostanka. V skupnem seštevku ohranil skoraj dve minuti prednosti pred najbližjim zasledovalcem, kar bi moralo zadostovati za jutrišnjo potrditev skupne zmage.

Simon Yates (BikeExchange) je danes v zaključku zašel v težave in si privozil nekaj zaostanka. V cilj je zapeljal na šestem mestu, 51 sekund za Carusom. V skupnem seštevku za drugim mestom zaostaja 1:24, kar bo skoraj nemogoče nadomestiti na jutrišnji vožnji na čas.

Vse kaže na to, da smo po današnji etapi že dobili končni razpored dirke. V primeru, da ne pride do večjih težav, se bo pod zmago podpisal Egan Bernal, družbo na stopničkah pa mu bosta delala Damiano Caruso in Simon Yates.

Prejšnji članekPrihaja druga sezona Movistarjeve televizijske serije
Naslednji članekDirka po Italiji: Štartni časi vožnje na čas 21. etape