Richard Carapaz pred Tourom prikazal izjemno formo, veseli se zmage na Dirki po Švici

Zadnja etapa Dirke po Švici je pripadla Ginu Mäderju, ki je v zadnjih metrih opravil z Michaelom Woodsom. Richard Carapaz je v cilj prišel s skupinico preostalih favoritov in zadržal prednost, ki mu je prinesla skupno zmago.

Osma etapa je bila po profilu razširjena kopija šestega dne dirkanja, a kolesarji so se je tokrat lotili z druge smeri. Ta je veliko strmejša in daljša, kar je bil recept za izjemno kraljevsko etapo, ki smo jo spremljali.

Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone, s katerimi so se v tem tednu že srečali. Na prelazu Oberalppass, ki so ga danes premagali prvega, so včeraj peljali gorski kronometer, prelaza Lucomagno in Gotthardpass pa so spoznali v petek.

Gledalci smo z nestrpnostjo pričakovali zadnjega velikana Gotthardpass. Vzpon, dolg 11,9 kilometra, se dviga s povprečnim naklonom 7,4 odstotka, kolesarjem pa je šlo na roko dejstvo, da je klanec speljan zelo enakomerno. Prav tam smo videli najresnejše boje tako za etapno zmago kot za končne uvrstitve.

Številčna skupina ubežnikov je kmalu po začetku vzpona razpadla in v ospredju sta ostala le Tiesj Benoot (DSM) in Hermann Pernsteiner (Bahrain Victorious). A tudi dvojica je morala orožje položiti 18 kilometrov pred ciljem in v ospredje so stopili kolesarji, ki so visoko tudi v skupnem seštevku.

Rigoberto Uran (EF Educatin-Nippo) je danes skušal nadoknaditi 17 sekund zaostanka za Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers). Kolumbijec je prvič skočil 17 kilometrov do cilja, njegov poskus pa je Carapaz brez težav pokril in ga privedel nazaj v skupino.

Takoj po združenju skupine je napadel Michael Woods (Israel Start-Up Nation), ki je dobil proste roke, saj ni bil nevaren rumeni majici. Kasneje sta se mu pridružila še Gino Mäder (Bahrian Victorious) in Mattia Cattaneo (Deceunicnk-Quick Step), a je slednji kmalu zapustil dvojico, ki je sama nadaljevala proti ciljni črti.

Uran je nato poskusil ponovno, a bil še enkrat neuspešen. Richard Carapaz se je danes vozil zelo lahkotno, vse napade je pokrival brez kakršnihkoli težav in skrbel, da ne pride do presenečenj. Preko vrha vzpona je skupinica favoritov prišla skupaj in na dolgem spusti resnih priložnosti za ogrozitev rumene majice ni bilo več.

V Andermatt, kjer se je etapa danes končala, je v vodstvu zapeljala dvojica Mäder-Woods. Na ciljni ravnini sta se v šprintu pomerila za prestiž dneva, ki ga je zanesljivo pobral domačin Mäder. Woods je prvi začel s šprintom, a izkazalo se je, da je sprožil prehitro. Švicar je modro čakal v zavetrju, nato pa močneje pohodil pedala in se odpeljal mimo Kanadčana proti etapni zmagi.

Devet sekund kasneje je v cilj prišla skupinica favoritov, v kateri je bil tudi Carapaz, ki je potrdil končno zmago. Rigoberto Uran je zadržal drugo mesto, medtem ko je na najnižji stopnički prišlo do spremembe. Max Schachmann (Bora-hansgrohe) je danes izgubil stik s favoriti in v cilj prišel 12 sekund za njimi, kar je bilo dovolj, da je Jakob Fuglsang (Astana-Premier Tech) prevzel tretje mesto.

Prejšnji članekPhil Bauhaus suvereno do druge zmage, Pogačarju dirka Po Sloveniji
Naslednji članekMark Cavendish se še lahko kosa z najboljšimi in trka na vrata Dirke po Franciji