Caleb Ewan zopet najboljši, Sagan diskvalificiran

Druga polovica Dirke po Franciji se je začela s šprintersko etapo. Nekoliko težji zaključek kot dan prej je postregel z vzpenjajočo se cesto, dodano pa je šprint otežil še nasprotni veter. Z njim je najbolje opravil Caleb Ewan, ki si je privozil drugo letošnjo zmago. Odlično je šprintal tudi Luka Mezgec, ki je v cilj prišel kot osmi, a po diskvalifikaciji Petra Sagana napredoval na sedmo mesto.

Danes je bila na sporedu 168 kilometrov dolga etapa, po katerih smo pričakovali šprint glavnine, do katerega je na koncu tudi prišlo. Dan je v begu preživel kolesar Groupame-FDJ Matthieu Ladagnous, ki si je privozil že skoraj pet minut prednosti, a glavnina v ozadju ni niti za trenutek izgubila nadzora nad zaostankom.

V zaključnih kilometrih smo videli nekaj drame, pet kilometrov do cilja je glavnino napadel član Bore-hansgrohe Lukas Postlberger, ki je po etapi razkril, da je bil napad izveden predvsem z mislijo na izčrpavanje konkurentov Petra Sagana. V lov na Avstrijca sta se podala Bob Jungels in Kasper Asgreen, ki sta nato celo sodelovala v begu, čeprav je imel danes veliko možnosti za zmago njun moštveni kolega Sam Bennett. Trojica je bila ujeta slaba dva kilometra do cilja in priprave na šprint so se lahko začele.

V zaključku etape so bili razred nad konkurenco štirje kolesarji. Caleb Ewan je najbolje tempiral svoj šprint in se v ospredje prebil tik pred ciljno črto, medtem ko je Sam Bennett danes moral priznati premoč Avstralcu. Na drugi strani cestišča sta med sabo obračunavala Peter Sagan in Wout van Aert, Slovak je z glavo odrinil Belgijca in se tako prebil na drugo mesto.

Po koncu etape so sodniki večkrat pregledali posnetke zaključnega šprinta, predvsem dogajanje med Saganom in Van Aertom. Po kar nekaj čakanja je naposled padla odločitev, da je Sagan diskvalificiran. Slovak dirke seveda ne bo zapustil, diskvalificiran je le z današnje etape. Žirija ga je postavila na 85. mesto, zadnjega v glavnini.

Odlično je z zaključkom opravil tudi Luka Mezgec. Danes je v zadnjih metrih prišel v dober položaj, a se nato postavil nekoliko preveč na odprto. Veter ga je tako oviral do te mere, da ni uspel slediti najboljšim štirim. Vseeno je zasedel odlično osmo mesto, po Saganovi diskvalifikaciji pa prišel celo do sedmega.

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta danes preživela miren dan v glavnini. Oba sta varno prišla v cilj in obranila svoja položaja v skupnem seštevku. Roglič tako ostaja v rumeni majici, Pogačar pa na sedmem mestu.

Prejšnji članekPogačar ostaja brez pomembnega pomočnika
Naslednji članekKdo je na Touru do 10. etape zaslužil največ?