Caleb Ewan in Jack Haig z zlomljeno ključnico končujeta Tour de France

Tretjo etapo Dirke po Franciji so v prvi vrsti zaznamovali padci. V zadnjih 20 kilometrih smo jih videli kar pet, na tleh so se znašli številni kolesarji, nekateri so morali zaradi tega tudi končati z nastopi na dirki.

Slovensko javnost je včeraj najbolj skrbelo stanje Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), ko je zaradi padca moral oditi na preglede v bolnišnico. Na srečo so kosti slovenskega asa cele in bo lahko nadaljeval z dirko, tega pa žal ne moremo reči za Jacka Haiga (Bahrain Victorious) in Caleba Ewana (Lotto Soudal).

Za Haiga usoden oster ovinek

Jack Haig je v Francijo letos prvič dopotoval kot kapetan ekipe na tritedenski preizkušnji. Na prvih dveh etapah se je odrezal dobro, v skupnem seštevku je zasedal 6. mesto z zaostankom 26 sekund. Že na pripravljalnih dirkah je kazal dobro formo in upravičeno je lahko upal na visoko uvrstitev tudi na Touru.

Včeraj je pet kilometrov pred ciljem na ostrem levem ovinku grdo padel. V glavnini ga je spodnesel eden od kolesarjev, ki je drsel po tleh in Avstralec ni imel izhoda. Z glavo je močno udaril v tla in utrpel pretres možganov, hkrati pa je ob trku zlomil tudi levo ključnico. Zaradi tega je dolgo časa ležal na tleh in jasno je bilo, da je dirke zanj konec.

»Jack je utrpel zlom leve ključnice in pretres možganov. Je pri zavesti. Pregledi so pokazali, da ni drugih poškodb glave. Noč bo preživel v bolnišnici na opazovanju,« je včeraj zvečer javnosti povedal zdravnik Bahrain Victoriousa Piotr Kosielski.

Ewan padel 100 metrov pred ciljem

Caleb Ewan je v včerajšnjo etapo vstopil kot glavni favorit za zmago. Na ciljni ravnini smo videli tipično šprintersko prerivanje, Avstralec je skušal priti v ospredje, a ob tem s sprednjim kolesom zadel zadnje kolo kolesarja pred seboj in pri visoki hitrosti padel. Ob padcu je s seboj odnesel tudi Petra Sagana (Bora-hansgrohe), ki je trdo padel na Ewana.

Trk Avstralca ob tla je bil hud, sile so bile zaradi visoke hitrosti velike in telo ni zdržalo. Ob trku si je zlomil desno ključnico in kljub temu da je bil od cilja oddaljen le nekaj deset metrov, je bilo dirke zanj konec. Dolgo časa je ležal sredi ciljne ravnine, dokler ga niso reševalci odpeljali v bolnišnico.

V sredo bo Ewan prestal operacijo, ki bo pospešila okrevanje. Cilj Žepne rakete je, da bi lahko nastopil na letošnji Dirki po Španiji, kar je bil njegov namen že ob začetku sezone. Letos je namreč hotel nastopiti na vseh treh Grand Tourih in na vsakem osvojiti etapno zmago. To je sedaj že jasno, da mu ne bo uspelo.

»Ne spomnim se veliko, vse se je zgodilo zelo hitro,« je po prihodu iz bolnišnice povedal Avstralec. »S Petrom [Saganom] sva bila zelo blizu. Ko je Merlier potegnil, sem se dotaknil kolesa in padel. Vse se je zgodilo zelo hitro.«

»Navadno, ko padeš zaradi adrenalina takoj ne čutiš bolečine, a jaz sem nemudoma občutil ogromno bolečine. Pritiskali so mi na ključnico in slišal sem premikanje, pomislil sem ‘tole ni dobro’.«

»Rekli so mi, da je zlomljeno na štirih mestih, zato bom prestal operacijo, da jo namestijo nazaj na mesto. Izmed vseh kosti je ta ena izmed dobrih za zlom, ena tistih, po katerih se najlažje vrneš.«

Prejšnji članekPrimož Roglič: »Nič ni zlomljeno. Lahko nadaljujemo!«
Naslednji članekColbrelli: “Nisem kriv za Rogličev padec.”