Brent Van Moer presenetil glavnino in prišel do prve zmage v karieri

Že prvi dan Kriterija Dauphine smo videli presenečenje. Brent Van Moer je celoten dan preživel v begu, ki je bil obsojen na neuspeh, a Belgijec je s samostojno akcijo v zaključku uspel etapo končati pred glavnino.

Redko se zgodi, da že prvi dan na etapni dirki vidimo uspešen pobeg. Tudi danes to ni bilo predvideno, a Brent Van Moer (Lotto Soudal) jeuspel presenetiti prav vse in se vesli etapne zmage in prevzema majice vodilnega.

Štirje kolesarji so se danes podali v beg in upali, da poberejo večino točk na sedmih gorskih ciljih. Prav vse, ki so bile na voljo, je na svoj račun zbral Van Moer, saj si želi na dirki osvojiti majico najboljšega na gorskih ciljih.

Današnja etapa je v zaključku potekala v krogih okoli mesta Issoire in v zadnjem je svoj napad sprožil mladi Belgijec. Van Moer je na zadnjem vzponu, ko je bilo do cilja še 17 kilometrov, skočil iz ubežne skupinice in se sam podal proti ciljni črti.

Glavnina v ozadju je tedaj zaostajala 1:30 in časa za ulov člana Lotto Soudala je bilo še dovolj. Najresneje sta se za beg zavzemali zasedbi BikeExchanga in AG2R Citroena, a prave složnosti ni bilo. To je bila voda na mlin Van Moera, ki je počasi topil kilometre in ohranjal prednost.

V cilj je zapeljal 25 sekund pred glavnino, ki je bila vidno nejevoljna. Do drugega mesta je prišel eden redkih šprinterjev na dirki Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), pod tretje mesto pa se je podpisal Clement Venturini (AG2R Citroen).

Za Van Moera je bila to prva zmaga v karieri, ki je prišla kot obliž po težavah v preteklem tednu. Belgijec je bil na dirki Ronde van Limburg prav tako v samostojnem pobegu in vse je kazalo na njegovo zmago, a ga je nato eden izmed redarjev usmeril v napačno smer in zmaga je splavala po vodi.

»Pretekli teden je bilo prisotno veliko razočaranja – zelo dobro sem bežal, a imel nekaj smole. Danes sem skušal dokazati, da znam zaključiti pobeg in resnično sem vesel, da mi je uspelo med tako zvenečimi imeni,« je po etapi povedal Belgijec.

Van Moer na Kriterij Dauphine sicer nima lepih spominov, saj ga je lani zaradi padca zapustil v prvi etapi.

»Na dirko nimam lepega spomina, a sedaj sem vesel, da sem tukaj. Neverjetno je, da sem do prve zmage prišel na tako veliki dirki

Prejšnji članekEgan Bernal je zmagovalec Dirke po Italiji!
Naslednji članekNenavaden padec Cavagne in besni udarec Sobrera po avtomobilu nasprotne ekipe