Brandon McNulty najmočnejši na “mali Lombardiji”

Zadnja etapa drugega tedna Dirke po Italiji je delno potekala na trasi dirke po Lombardiji. Razgiban teren je najbolj odgovarjal Brandonu McNultyju, ki je delo v begu dokončal s šprintom na ciljni ravnini.

Še četrti dan zapored so se za etapno zmago udarili ubežniki. Na razgibani trasi se je v beg podala velika skupina kolesarjev, ki se je preko štirih kategoriziranih vzponov močno zredčila.

Naposled so v ospredju ostali le še trije člani bega. V boj za etapno zmago so se podali Brandon McNulty (UAE Emirates), Ben Healy (EF Education-EasyPost) in Marco Frigo (Israel-Premier Tech).

Slednji je imel največ težav z držanjem visokega tempa in je večkrat odpadel, a se vselej vrnil v ospredje. Zadnjič mu je to uspelo tik na ciljni ravnini, ko je preostala tekmeca ujel 500 metrov pred ciljem in nemudoma začel s šprintom.

Prednost Italijana je znašala nekaj metrov, a Healy je kot že nekajkrat prej uspešno pokril pospeševanje člana Israel-Premier Techa in ga tik pred ciljem tudi prehitel. Delo Irca pa je s pridom izkoristil McNulty, ki je pred ciljno črto skočil iz zavetrja in se podpisal pod etapno zmago.

Sedem minut za zmagovalcem je v cilj zapeljala skupina favoritov, ki je v zadnjih kilometrih poskrbela za nekaj akcije. Eddie Dunbar (Jayco Alula) je na vzponu v mestno središče dvignil tempo in poskrbel, da se je skupna strgala.

Narekovanje tempa je iz rok Irca nato prevzel Joao Almeida (UAE Emirates). Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) sta poskrbela, da sta ohranila stik s Portugalcem, medtem ko so Lennard Kamna (Bora-hansgrohe), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) in Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) nekoliko zaostali.

Zasledovalna skupinica se je trudila na vso moč, da bi ujela pobegle tekmece, kar jim je tik pred ciljem tudi uspelo, a vseeno so izgubili dve sekundi.

V skupnem seštevku tako do večjih razlik ni prišlo, je pa vodilni kolesar Bruno Armirail (Groupama-FDJ) izgubil nekaj sekund. Njegova prednost pred prostim dnem tako znaša še 1:08 pred Thomasom in dve več pred Rogličem.

Prejšnji članekGeraint Thomas v 14. etapi oddal rožnato majico
Naslednji članekMark Cavendish napovedal konec veličastne kariere