Bradley Wiggins: Preseneča me, da Brailsford ni zapravil gore denarja in kupil Pogačarja

Pri Ineos Grenadiersih si zadnji dve sezoni razbijajo glavo, kako ugnati slovenske kolesarje. Še posebej oster trn v peti jim predstavlja Tadej Pogačar, ki je osvojil zadnji dve izvedbi Dirke po Franciji.

Kot nekdanji prvi zvezdnik britanske ekipe, tedaj znane še pod imenom Team Sky, rešitve za ponoven dvig moštva na kolesarski vrh išče tudi Bradley Wiggins.

Britanec, čigar beseda ima v svetu kolesarstva še vedno veliko težo, priznava, da tudi sam nima ideje, kako bi ugonobil Pogačarja. Preprosto je predober in premočen, da bi bil občutljiv na katerega izmed trikov, zapisanih v kolesarskih knjigah.

Ineosov gorski vlak je že nekaj časa iztirjen, saj enostavno ne prinaša več uspehov, ki jih je nekoč. Mladi kolesarji dirkajo precej bolj napadalno in na ta način povsem izničijo moč nekdaj strašnega gorskega vlaka.

Pri Skyu smo vozili skladno z mojimi sposobnostmi. Če bi to storili danes, bi nas Pogačar napadel tik pod vrhom in nam močno otežil delo. Zelo težko bi ga izzvali,” je bil iskren Wiggins.

Wiggins je do edine zmage na Dirki po Franciji prišel pri 32. letih. (vir: twitter)

Britanec verjame, da edina možnost leži v starem pregovoru: “Če ga ne moreš premagati, ga kupi”. Preseneča ga, da direktor britanske ekipe Dave Brailsford še ni poskusil z mamljivo ponudbo Slovenca zvabiti v svoje vrste in si ga na ta način na Dirki po Franciji umakniti s poti.

Druga stvar, ki bi jo lahko naredili, in me preseneča, da je Dave še ni storil, pa je, da bi mu ponudili goro denarja. Treba bi ga bilo kupiti in poslati na Dirko po Italiji.”

Zelo težko je in ne glede na to, kakšen načrt imaš, talenta ne moreš premagati z denarjem. Pogačar je že dokazal, da so njegove sposobnosti vožnje navkreber nekaj posebnega. Pravimo, da takšni kolesarji pridejo enkrat na generacijo, vendar se zdi, da jih je v tej generaciji veliko.”

Wiggins zadnja leta deluje kot strokovni sodelavec medijske hiše Eurosport. Obe Pogačarjevi zmagi v Franciji je spremljal “iz prve vrste”. (vir: twitter)

Wiggins si ne zatiska oči, da je Pogačar močnejši, kot je bil on sam v času zmage na Dirki po Franciji. Do nje se je Britanec dokopal v zadnjih letih svoje kariere, ko so leta že igrala pomembno vlogo. Zato je bilo dirkanje prilagoditi njegovim sposobnostim.

Verjetno bi tudi jaz trpel. Gre za odličnega kronometrista, ki bi me premagal na klancu. Ima tisto mladostno razposajenost in naivnost, zaradi katere se ne zaveda, kaj dosega.”

Pripravljen je tvegati in napadati daleč od cilja. Ko sem jaz osvojil Dirko po Franciji, sem bil že daleč od tega. Postajal sem nekoliko star in moral sem biti preračunljiv in razporejati svoje napore.”

Za konec se je Wiggins še enkrat ozrl po zasedbi nekdanje ekipe in razočarano ugotovil, da pravega kandidata za ugonobitev Pogačarja ni. Edini kolesar, ki je zmožen premagati 23-letnika ne nastopa v dresu Ineos Grenadiersov – seveda govorimo o Primožu Rogliču.

Ne vidim nikogar. In čeprav bi zelo rad, da Geraint (Thomas, op. p.) osvoji drugi Tour, je Pogačar dobil zagon z dvema zmagama.

Če izvzamemo padce, ne vidim nikogar, ki bi ga lahko premagal, razen Rogliča. Pri Ineosu ne vidim nikogar, razen morda Pidcocka, če bi se želel podati po tej poti,” je še dodal.

Prejšnji članekSlovenska kolesarska prevlada: Trije kolesarji v najboljši peterici
Naslednji članekLahko Tadej Pogačar preseneti specialiste za tlakovane klasike?