Brabantska puščica na štart privabila Urško Žigart in Špelo Kern

V Belgiji tudi dekleta danes čaka zadnja tlakovana klasika letos. Dirke Brabantse Pijl se bosta udeležili dve Slovenki – Urška Žigart in Špela Kern.

Pred dekleti je slabih 130 kilometrov razgibanega terena, polnega kratkih vzponov, med katerimi se najde tudi tlakovane odseke. V drugi polovici kolesarke čaka kar 15 od 22 vzponov, tudi tlakovani odseki pa bodo v večini na sporedu v odločilnem delu proge.

Dirka se zaključi na vrhu kilometrskega vzpona s povprečnim naklonom 4,3 odstotka. Po številnih prečenjih takšnih in drugačnih klancev bodo nogo tik prek zaključno klančino že pošteno pekle, a na srečo kolesark do zadnje strmine vodi pet kilometrov ravnine, kjer bodo lahko vsaj nekoliko predahnile.

Slovenki podrejeni ekipnemu uspehu

V Belgijo sta dopotovali dve Slovenki. Tako Urška Žigart (BikeExchange) kot Špela Kern (Massi-Tactic) bosta danes podrejeni ekipi in skušali pripraviti teren za uspeh svoje kapetanke.

Po dolgem času v zasedbi BikeExchanga ni Grace Brown, ki je bila prva dama na vseh pomembnejših spomladanskih klasikah. Žigartova bo tako danes podprla Janneke Ensing (BikeExchange) in Lucy Kennedy (BikeExchange).

Žigartova je letos že nastopila na štirih enodnevnih klasikah, a uspešno zaključila le eno. Vendar pravi teren za uspehe Slovenke prihaja šele konec maja, ko se začnejo etapne dirke, ki so ji bolj pisane na kožo.

Špela Kern bo imela v svojem moštvu vidnejšo vlogo in bo v prvi vrsti sicer podprla Vito Heine (Massi-Tactic), a glede na pretekle letošnje dirke, bi lahko v zaključku dirkala tudi zase.

V Belgiji ima letos že veliko izkušenj, danes bo to njena peta dirka na zahodu Evrope. Vselej je dirko končala med petdeseterico (z izjemo enega odstopa), a višje od 33. mesta se ni uspela zavihteti.

Van Vleutenova ponovno našla pravo formo

Annemiek van Vleuten (Movistar) bo ob pomanjkanju prave konkurence zagotovo prva favoritinja za končno zmago. Nizozemka se je po uvodnem lovljenju le navadila na novo sredino in ponovno našla svoj »morilski nagon«. Slavila je na zadnjih dveh dirkah, kjer je nastopila, med drugim tudi na Dirki po Flandriji, kjer si je zmago priborila z njej dobro poznanim napadom od daleč.

Najmočnejšo zasedbo bo imelo na dirki sicer moštvo SD Worx, ki bo v boj poslalo dve orožji. Kapetanka ekipe bo Chantal van der Broek-Blaak (SD Worx), ob njej po bo napadala še Ashleigh Moolman (SD Worx).

Visoko bodo merile še Emilia Fahlin in Eugenie Duval (obe FDJ Nouvelle), Lucinda Brand (Trek-Segafredo), Valerie Demey in Sabrina Stultiens (Liv Racing).

Prejšnji članekLuka Mezgec in Matej Mohorič na štartu dirke Brabantse Pijl
Naslednji članekCavendishev trojček zmag zasenčila nova huda nesreča v šprintu