Bora-hansgrohe ujela »naslednjega Remca Evenepoela«

Bori-hansgrohe je uspelo prehiteti vse World Tour ekipe in v svoje vrste zvabiti Ciana Uijtdebroeksa. Belgijski 17-letnik je velik talent, ki bi se lahko razvil v izjemnega kolesarja za etapne dirke. Po svojih sposobnostih spominja na ne dosti starejšega, a že veliko bolj uveljavljenega Remca Evenepoela.

Uijtdebroeks je kolesarske strokovnjake nase prvič opozoril lani, ko je tridnevni evropski mladinski kriterij osvojil s prednostjo 3:41. Tudi letošnjo sezono je začel izjemno. Na mladinski izvedbi klasike Kuurne-Brussel-Kuurne je s samostojnim 50-kilometrskim pobegom prišel do zanesljive zmage in si začel tlakovati pot med zvezde.

Med letošnjo prekinitvijo sezone je Uijtdebroeksa za štiri dni na svoje priprave povabilo belgijsko moštvo Deceuninck-Quick Step. Remco Evenepoel je tedaj spoznal svojega »naslednika« in njegove sposobnosti v šali pokomentiral: »Ko postane dvojni belgijski prvak, evropski prvak in svetovni prvak, se lahko pogovorimo! Ali pa zmaga na evropskem prvenstvu z 10-minutno prednostjo!« Vsi omenjeni dosežki so seveda uspeli Evenepoelu.

Prav zaradi štirih dni na pripravah z belgijskim moštvom so mnogi sklepali, da bo moštvo Patricka Lefevereja uspelo v svoje vrste zvabiti 17-letnika. A v boj se je vmešala Bora-hansgrohe, ki je Uijtdebroeksu ponudila najboljšo vizijo razvoja kariere.

Zmaga na Kuurne-Brussel-Kuurne ga je izstrelila na vrh seznama želja vseh moštev. vir: twitter)

»Po zmagi na Kuurne-Brussels-Kuurne sem imel stik praktično z vsemi World Tour ekipami,« je povedal mladenič. »Predstavljeni so mi bili različni načini razvoja kariere in prehoda med profesionalce. Pri Bori-hansgrohe sem nemudoma dobil dober občutek. Na svoje mlade kolesarje ne gledajo le s psihološkega vidika, ampak z vsakim delajo zelo individualno

Uijtdebroeks bo v prihodnji sezoni nastopal za moštvo Auto Eder, ki služi kot razvojna ekipa Bore-hansgrohe. Celo leto bo z njim sodeloval trener Bore Dan Lorang, ki bo bdel nad njegovim razvojem in prehodom med profesionalce. Belgijec bo nato preskočil ekipo U-23 in leta 2022 prešel v člansko moštvo Bore-hansgrohe.

»Moštvo Auto Eder bo imelo v letu 2021 mednarodno mladinsko ekipo, ki bo omogočalo mladim talentom predstavitev strukture dela Bore-hansgrohe že od zgodnjih let. Veselim se smeri, kamor nas bo skupno potovanje poneslo,« je povedal direktor Bore-hansgrohe Ralph Denk.

»Nobena skrivnost ni, da je bilo zanimanje za Ciana veliko. Njegovi rezultati so bili zelo dobri, izjemne pa so bile tudi njegove številke

V nemškem moštvu mladeniču še ne želijo postavljati dolgoročnih ciljev. V štirih letih, kolikor časa ga z moštvom veže trenutna pogodba, se želijo osredotočiti predvsem na njegov razvoj. Veliko vlogo pri tem bo igrala tudi njegova rast. Uijtdebroeks je namreč v zadnje pol leta zrasel pet centimetrov in je trenutno visok 183 centimetrov, pričakujejo pa, da bo v naslednjih letih še nekoliko zrasel.

Prejšnji članekRadoslav Rogina po 21 letih zaključuje športno pot
Naslednji članekSlovenski športnik leta je ponovno Primož Roglič