Bo Matej Mohorič na Strade Bianche uporabil potopno sedežno oporo?

Po lanski zmagi na Milano-San Remo je potopna sedežna opora postala zaščitni znak Mateja Mohoriča. O njej razmišlja tudi pred sobotno klasiko Strade Bianche.

Potopna sedežna opora je bila glavna točka pogovora po lanskem uspehu Mateja Mohoriča na Milano-San Remo. Ob spustu s Poggia mu je prinesla odločilno prednost, ki jo je kasneje pretvoril v največjo zmago v karieri.

Takrat je Slovenec poudarjal, da pričakuje posnemanje s strani številnih tekmecev. Do tega ni prišlo, potopna sedežna opora je še vedno v večini ostala na gorskih kolesih, medtem ko so cestna kolesa ostala zvesta običajni sedežni opori.

Tudi Matej Mohorič je ni uporabil prav pogosto. Dodatna teža, ki jo prinese potopna sedežna opora, v večini primerov predstavlja večje nazadovanje od morebitnih prednosti med spustom.

Slovenec pa nad prilagojenim kosom opreme še ni obupal. Znova namreč razmišlja o njeni uporabi, ne le na Milano-San Remo, pač pa že na belih cestah Toskane, kjer ga bomo lahko spremljali v soboto na Strade Bianche.

“Mislim, da bi jutri lahko uporabil potopno sedežno oporo. Nekaj delov je zapletenih in mislim, da se bom z njo počutil bolj varno. Tu še nikoli nisem bil v najboljši deseterici, vedno je šlo nekaj narobe. Iskreno upam, da bo tokrat vse v redu,” je povedal 28-letnik.

Mohorič na italijanski klasiki sodi v širši krog favoritov. Največ možnosti sam pripisuje Mathieuju van der Poelu in Julianu Alaphilippu, ki jima gre odsotnost Tadeja Pogačarja in Wouta van Aerta najbolj na roko.

“Mislim, da bo glavna selekcija narejena na Monte Sante Marie, nato pa bomo videli, kako se bo razpletlo. Mislim, da mi ni potrebno čakati na zadnjo strmino v Sieni, a vse bo odvisno od tega, kako se bom počutil.”

“Zame je največji favorit Mathieu van der Poel, ki je tu z izjemno predstavo zmagal leta 2021. Alaphilippe je zmagal leta 2019 in letos že ima eno zmago. Zame sta to kolesarja, ki ju bo potrebno premagati.”

Mateju Mohoriču je ekipa zaupala vlogo varovanega kolesarja, ki si jo bo delil še s Pellom Bilbaom. V dresu Bahrain Victoriousa bo svojemu rojaku pomagal tudi Matevž Govekar, ki bo še edini preostali Slovenec na dirki.

Prejšnji članekPrimož Roglič sezono začenja že prihodnji teden
Naslednji članekKdo si bo podredil bele ceste Toskane in nasledil Tadeja Pogačarja?